GRECIA: Acord al EUROGRUPULUI pentru un al 3-lea program de ajutor (86 miliarde de euro)

Ministrii de finante din zona euro au ajuns la un acord vineri seara asupra unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia, in valoare de pana la 86 miliarde de euro, din care o prima transa de 26 miliarde de euro, au anuntat Comisia Europeana si Eurogrupul, informeaza AFP.

“Noi imprumuturi de pana la 86 miliarde de euro” vor fi acordate Greciei in urmatorii trei ani, a declarat Comisia.

Prima transa se va ridica la 26 miliarde de euro si va fi impartita in mai multe sub-transe: o plata “imediata” de 10 miliarde plasata intr-un cont separat pentru recapitalizarea bancilor grecesti.

CITESTE SI: GRECIA: PARLAMENTUL a aprobat ACORDUL TEHNIC CU CREDITORII INTERNATIONALI 

A doua “sub-transa” de 16 miliarde de euro va incepe cu o plata de 13 miliarde pana la 20 august, urmata de una sau mai multe la toamna, in functie de punerea in aplicare a reformelor, precizeaza Eurogrupul intr-un comunicat.

Grecia nu va trebuie sa recurga la un nou imprumut pentru a putea onora la 20 august o rambursare de 3,4 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, asa cum se preconiza, mai ales de Germania care dorea mai mult timp pentru a negocia acordul.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: FMI ASTEAPTA “DECIZII” DIN PARTEA EUROPEI PRIVIND DATORIA GRECIEI

“Ultimele sase luni au fost dificile. Ele au pus rabdarea la incercare a factorilor de decizie politica si chiar a cetatenilor nostri”, a comentat intr-un comunicat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

“Dar astazi am placerea sa anunt ca toate partile si-au respectat angajamentele” si “mesajul acestui Eurogrup este clar: pe aceasta baza, Grecia este si va ramane ireversibil un membru al zonei euro”, a adaugat el.

Sursa foto caleaeuropeana