GRECIA: Acordul semnat de Tsipras A TRECUT DE COMISIILE PARLAMENTARE

Pachetul initial de REFORME PROMIS ZONEI EURO de premierul grec ALEXIS TSIPRAS a trecut miercuri dupa-amiaza prima bariera legislativa, fiind avizat de cele patru comisii specializate din PARLAMENTUL DE LA ATENA, legislativul grec urmand – probabil spre miezul noptii – sa se pronunte prin vot asupra acestor masuri, precum și a acordului in ansamblu, transmite agentia EFE.

”Este un acord dificil și numai timpul va putea spune daca este SUSTENABIL”, a spus in fata comisiei parlamentare pentru reforme ministrul de finante EUCLID TSAKALOTOS. El a subliniat ca noile masuri de austeritate vor amplifica recesiunea, dar a evidentiat și unele elemente pozitive ale intelegerii, precum diminuarea tintei excedentului primar la buget.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: Parlamentul, chemat sa voteze masurile de AUSTERITATE! Functionarii au intrat in GREVA

Tsakalotos a recunoscut totodata ca acest acord a produs controverse in interiorul partidului de guvernamant SYRIZA, mai mult de jumatate dintre membrii comitetului central al acestuia (109 din 200) cerand RESPINGEREA unui astfel de intelegeri ”INCOMPATIBILE CU IDEILE SI PRINCIPIILE STANGII și mai ales cu nevoile celor mai saraci”.

Insuși liderul Syriza, premierul Tsipras, acuzat ca a ”capitulate” in fata zonei euro și in special a Germaniei, a admis ca NU CREDE IN TEXTUL PE CARE L-A SEMNAT, dar il va aplica pentru a evita un dezastru, și a cerut deputatilor sa pastreze unitatea partidului in aceste momente dificile.

El a promis liderilor zonei euro ca pana astazi, miercuri, se vor adopta actele normative privind creșterea TVA, reforma sistemului de pensii, independenta oficiului national de statistica, crearea unei autoritati fiscale și inasprirea sanctiunilor pentru evaziune fiscala.

CITESTE SI: GRECIA: Platforma de Stanga din Syriza a prezentat un PLAN DE REVENIRE LA DRAHMA

Deși mai multi membri ai Syriza s-au pronuntat impotriva acordului, unii dandu-și chiar demisia, se așteapta ca acesta sa TREACEA DE PLENURILE PARLAMENTULUI, mai ales cu ajutorul voturilor opozitiei de dreapta.

Cat despre reactia populatiei, pentru miercuri au fost convocate mai multe greve in sectorul public, dar participarea la aceste actiuni a fost sub așteptari. O manifestatie anti-austeritate urmeaza sa se desfașoare in cursul serii in fata parlamentului.