Presedinte EUROGRUP: O noua cerere de AJUTOR FINANCIAR a GRECIEI catre zona euro este ‘iminenta’. UPDATE

Conducatorii zonei euro se vor reuni marti, la Bruxelles, pentru un summit consacrat consecintelor victoriei sustinatorilor NU la REFERENDUMUL din GRECIA, rezultat considerat ‘foarte regretabil’ duminica seara de seful Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, informeaza AFP.

UPDATE 19:12: O noua cerere de ajutor financiar din partea Greciei este ‘iminenta’, a anuntat marti presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, la finalul unei noi reuniuni a ministrilor de finante din zona euro, relateaza AFP.

‘Nu am primit astazi o scrisoare care sa oficializeze o noua cerere de ajutor din partea Atenei’, a spus Dijsselbloem in fata presei la Bruxelles. ‘O asteptam foarte curand si va exista o noua reuniune a Eurogrupului pentru a o analiza’, a adaugat el.

In cursul serii va avea loc la Bruxelles summitul extraordinar al liderilor statelor din zona euro. Potrivit unei surse guvernamentale grecesti citate de Reuters, premierul grec Alexis Tsipras se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande inainte de inceperea lucrarilor.

UPDATE 18:13: Sedinta Eurogrup s-a incheiat, iar grecii nu au venit cu nicio propunere, informeaza B1 TV.

Presedintele Eurogrup chiar asta ceruse inainte de sedinta Eurogrup. Acesta a mai precizat ca obiectivul este ca poporul elen sa ramana in zona euro, desi votul negativ de la referendumul de duminica a facut discutiile cu creditorii internationali mai dificile.

Summitul zonei euro incepe marti seara si va participa si premierul grec, Alexis Tsipras.

La randul sau, Comisia Europeana (CE) ‘ia nota si respecta’ rezultatul votului, potrivit unui scurt comunicat. ‘Acest rezultat este foarte regretabil pentru viitorul Greciei’, a estimat Jeroen Dijsselbloem, ministrul de finante al Olandei, care prezideaza Eurogroup.

CITESTE SI: REFERENDUM IN GRECIA: Dupa numararea VOTURILOR, 61% din greci au votat “NU”. UPDATE

‘Pentru refacerea economiei grecesti, masuri dificile si reforme sunt inevitabile. Nu vom astepta initiativele autoritatilor grecesti’, a afirmat el intr-un comunicat, in timp ce ministrii de finante ai zonei euro urmeaza sa se reuneasca marti, inaintea summit-ului sefilor de stat si de guvern ai celor 19 tari la ora locala 18:00 (16h00 GMT) la Bruxelles.

Desfasurarea summit-ului, confirmata de Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a fost ceruta in cursul serii de cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, care au discutat la telefon duminica seara si urmeaza sa se intalneasca luni la Paris.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a sustinut campania pentru DA la referendum, se va exprima oficial asupra rezultatului marti, in cursul unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg.

Pana atunci, el a inceput consultari — de duminica seara, dupa ce rezultatul votului in Grecia a fost cunoscut — cu liderii ‘celorlalte 18 tari ale uniunii monetare si ai institutiilor europene’, a precizat Comisia, excluzand astfel Grecia dintre interlocutorii presedintelui sau.

Luni, Juncker a discutat intr-o conferinta telefonica cu Donald Tusk, Jeroen Dijsselbloem si Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), adauga comunicatul Comisiei.

CITESTE SI: GRECIA – intre ramanerea in ZONA EURO si revenirea la DRAHMA 

La randul sau, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, si-a afisat nelinistea intr-un mesaj video cu privire la consecintele votarii NU pentru poporul grec si a estimat ca fiind ‘periculoasa’ evocarea de catre guvernul grec a unei redeschideri apropiate a bancilor, dat fiind riscul panicii bancare.

El a estimat ca pe ordinea de zi a discutiilor summit-ului de marti ar trebui sa figureze si ‘un program de ajutor umanitar pentru Grecia’. ‘Guvernul grec trebuie sa faca in orele imediat urmatoare propuneri consecvente si constructive’, in absenta carora ‘vom intra intr-o perioada foarte dificila si chiar dramatica’, a adaugat social-democratul german.

Sursa foto: bbc.co.uk