GRECIA: PARLAMENTUL a aprobat ACORDUL TEHNIC CU CREDITORII INTERNATIONALI

PARLAMENTUL GREC a aprobat vineri, dupa o dezbatere care a durat intreaga noapte, ACORDUL GREC CU CREDITORII INTERNATIONALI privind un AL TREILEA PLAN DE AJUTOR PENTRU TARA, relateaza AFP si Reuters.

Textul de 400 de pagini a fost adoptat cu 222 de voturi ‘pentru’, 62 ‘contra’ si 11 abtineri. Insa, circa 30 de deputati ai stangii radicale SYRIZA — 32, potrivit unei prime numaratori care nu este definitiva — au votat impotriva acordului si 11 s-au abtinut, sporind numarul de dezertari din tabara premierului, care NU MAI ARE MAJORITATE.
ALEXIS TSIPRAS ar putea decide, in fata acestei divizari a partidului sau, sa ceara un VOT DE INCREDERE din partea parlamentului inainte de 20 august, apoi sa anunte ALEGERI ANTICIPATE.

Inainte de votul parlamentului, Tsipras a indemnat la un vot in favoarea unui acord care permite, in opinia sa, sa fie asigurata ”SUPRAVIETUIREA TARII SI CONTINUAREA LUPTEI”.

Raspunzand presedintelui Noii Democratii, premierul a lasat, de asemenea, deschisa posibilitatea desfasurarii de alegeri anticipate.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: FMI ASTEAPTA “DECIZII” DIN PARTEA EUROPEI PRIVIND DATORIA GRECIEI

Votul, prevazut initial pentru joi, a fost intarziat de presedinta parlamentului grec, Zoe Konstantopoulou, una dintre personalitatile din Syriza care s-au opus in mod vehement acordului, pe care ea l-a calificat drept un ”proiect de lege neconstitutional”. ”Guvernul ofera Troicii (creditorilor) CHEILE DE LA SUVERANITATEA si BOGATIILE NATIONALE”, a declarat ea in timpul dezbaterilor din parlament.

Dupa luni de negocieri haotice cu UE si FMI, sub conducerea fostului ministru de finante al Greciei, Yanis VAROUFAKIS, un guvern Tsipras remaniat a pus pe picioare conditiile celui de-al treilea, din 2010, program de ajutorare a tarii, in numai doua saptamani de discutii desfasurate la Atena cu reprezentantii creditorilor.

Votul a avut loc dupa o noapte de dezbateri, in care parlamentarii eleni au discutat intens procedura pe care ar trebui s-o urmeze, cu doar cateva ore inainte de REUNIUNEA EUROGRUPULUI in care ar urma sa fie exprimat si acordul politic in privinta celui de al treilea plan de ajutor pentru Grecia

Sursa foto: euractiv