GRECIA: PARLAMENTUL de la ATENA a votat o lege ANTI-AUSTERITATE

Parlamentul grec a votat vineri seara cu o larga majoritate o lege facilitand reglementarea datoriilor contribuabililor catre stat si casele de asigurari sociale, care se ridica la zeci de miliarde de euro, relateaza AFP.

Legea a fost adoptata in procedura de urgenta si votata de deputatii stangii SYRIZA la putere si de cei ai micului partid nationalist Grecii Independenti, partener al guvernului, precum si cu sprijinul partidelor de opozitie, dreapta Noua Democratie si socialistii PASOK, potrivit agentiei de presa Ana (semioficiala).

CITESTE SI: Premierul Greciei, ALEXIS TSIPRAS, va avea o INTALNIRE OFICIALA cu ANGELA MERKEL saptamana viitoare 

Aceasta lege intitulata “Reglementari pentru relansarea economiei” face parte din angajamentele electorale ale noului guvern cu privire la un pachet de masuri sociale in favoarea celor saraci loviti de criza.

Ea permite contribuabililor si intreprinderilor, care nu au putut din cauza recesiunii din ultimii ani, sa-si plateasca impozitele sau cotizatiile, sa reglementeze datoriile lor in 100 de rate beneficiind de reduceri la suprataxa arieratelor.

Ministrul finantelor Yanis Varoufakis a subliniat, in timpul dezbaterii din parlament, ca politica de austeritate impusa Greciei “a fost catastrofala” si “milioane de greci sunt in imposibilitatea de a-si plati impozitele sau cotizatiile, care se ridica in prezent la 76 miliarde de euro, sau 42% din Produsul Intern Brut (PIB) grec”.

CITESTE SI: GRECIA: Parlamentul elen a adoptat Legea Saraciei

Potrivit ministrului, “3,5 milioane de greci (la o populatie de 10,9 milioane locuitori) datoreaza fiecare statului pana la 3.000 de euro si, din cauza saraciei, ei nu ii pot rambursa”. Aceasta lege ii va incuraja sa-si reglementeze datoriile si astfel sa creasca veniturile statului, a spus el.

Aceasta este a doua lege din mandatul noului guvern destinata sa puna capat austeritatii. Miercuri, parlamentul a adoptat masuri de combatere a saraciei prin furnizarea de electricitate gratuita, bonuri de masa si ajutor pentru locuinta gospodariilor in nevoie.

Yanis Varoufakis a declarat ca guvernul va elabora in curand un proiect de lege pentru a reglementa datoriile dubioase, care apasa de asemenea asupra economiei.

Ministrul i-a criticat pe “unii tehnocrati din strainatate” care, a spus el, vor ca noul guvern grec sa fie supus cerintelor creditorilor, UE si FMI, “fara dreptul de a aplica propriul program de reforme” si angajamentele sale electorale.

Guvernul stangii radicale al lui Alexis Tsipras, la putere din 25 ianuarie, se afla sub presiune din partea creditorilor care cer punerea in aplicare rapida a reformelor de catre Atena pentru a da unda verde deblocarii ultimei transe de imprumuturi internationale, vitale pentru supravietuirea financiara a tarii, aminteste AFP.

Sursa foto: bbc.co.uk