GRECIA promite ca va construi un prim centru de triere a refugiatilor la Lesbos

Grecia a promis sambata partenerilor sai europeni ca in cel mult zece zile va deschide primul sau centru de primire si inregistrare a migrantilor, in insula Lesbos, relateaza Agerpres.

Guvernul grec a declarat in cadrul cadrul intalnirilor cu comisarul european pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, si ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn, ca va contrui cinci “hostpots” in insulele Lesbos, Kos, Samos, Chios si Leros. 

Infiintarea acestor centre ar fi prima operatiune de triere a imigrantilor, inainte ca acestia sa porneasca spre Europa.

“Ne vom respecta angajamentele pentru a asigura prima etapa a migrantilor plecati de pe coastele Turciei spre Europa”, a spus ministrul grec pentru probleme de migratie, Iannis Mouzalas, intr-o conferinta de presa. 

CITESTE SI: ANGELA MERKEL, acuzata de ”TRAFIC DE PERSOANE” de catre un partid de dreapta

Primul centru va fi organizat in insula Lesbos, unde sosesc cei mai multi refugiati. Ministrul luxemburghez de externe a precizat ca UE  “este pregatita sa furnizeze un ajutor financiar si logistic” pentru a aceste centre sa functioneze. 

Infiintarea acestor centre este o conditie impusa de UE privind preluarea pe baza de cote a refugiatilor. Potrivit acestui plan de redistribuire, cei irca 70.000 de refugiati sositi in Grecia vor fi trimisi catre alte state mebre. 

CITESTE SI: GERMANIA: O NOUA MANIFESTATIE IMPOTRIVA PRIMIRII DE REFUGIATI

Desi a recunoscut ca gasirea unor solutii pentru aceasta problema, ministrul luxemburghez, a aprecizat ca “suntem pe drumul cel bun”.

Sursa foto: digi24