GRECIA promite reforme in domeniul IMPOZITARII si SISTEMULUI DE PENSII ”incepand de SAPTAMANA VIITOARE”

GRECIA s-a angajat miercuri la REFORME IN DOMENIUL IMPOZITARII SI AL SISTEMULUI DE PENSII ”incepand de saptamana viitoare”, in schimbul unui IMPRUMUT PE TREI ANI acordat de Mecanismul European de Stabilitate (MES), a declarat noul ministru de finante grec, EUCLID TSAKALATOS, informeaza AFP, citat de Agerpres.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui MES si data publicitatii, ministrul a cerut in mod oficial un imprumut pe trei ani, angajandu-se la ”un pachet de reforme si masuri care trebuie sa garanteze stabilitatea finantelor publice si cresterea pe termen lung”. 

Cu cateva ore inainte de publicarea acestei scrisori, un purtator de cuvant al MES la Bruxelles a confirmat pentru AFP primirea acestei cereri din partea Greciei, care era asteptata dupa un summit de urgenta desfasurat marti seara la Bruxelles. In timpul acestui summit, liderii tarilor din zona euro si-au fixat termen pana duminica pentru a decide asupra unui nou program de ajutorare, fara de care Grecia RISCA SA FIE NEVOITA SA PARASEASCA ZONA EURO. 

CITESTE SI:GRECIA: Bancile nu se vor redeschide nici pe 9 iulie 

MES este un mecanism de ajutor european, introdus pentru a garanta stabilitatea monedei unice. 

Tsakalotos a propus ”punerea in aplicare imediata, incepand de saptamana viitoare, a unor masuri pentru REFORMAREA SISTEMELOR DE IMPOZITARE SI PENSII”. De asemenea, el s-a angajat la ”masuri suplimentare pentru a INTARI SI MODERNIZA ECONOMIA”. 

Propunerile Atenei vor fi trimise ”cel tarziu joi” partenerilor sai, pentru ca acestea sa fie prezentate in cadrul reuniunii ministrilor de finante din zona euro (Eurogrup), asigura Euclid Tsakalotos. 

Ministrul si-a exprimat ”increderea” fata de tarile membre ale zonei euro, justificand ”urgenta” acestui imprumut cerut de la MES prin ”situatia FRAGILA A SISTEMULUI BANCAR si LIPSA DE LICHIDITATI” in Grecia. 

CITESTE SI: GRECIA a depus o CERERE OFICIALA pentru un ACORD de IMPRUMUT 

”Aceasta scrisoare inlocuieste propunerile din 30 iunie”, prezentate de Grecia partenerilor sai, a conchis ministrul de finante grec.  Guvernul grec a trimis in data de 30 iunie propuneri privind noul plan de ajutorare, pe care creditorii nu au dorit sa-l discute inainte de desfasurarea referendumului de duminica trecuta din Grecia. Aceste propuneri au fost prezentate de predecesorul lui Tsakalotos, excentricul Yanis VAROUFAKIS, care a demisionat luni. 

Agentia de presa Reuters citeaza o sursa din zona euro care a consultat noul document a dezvaluit ca in cererea Greciei adresata MES nu este precizat si volumul finantarii pe care autoritatile elene doresc sa-l obtina. Potrivit sursei, este prematur de estimat care este suma pe care Atena va trebui sa o imprumute de la partenerii din zona euro, in conditiile in care aceasta depinde de evaluarile cu privire la perspectivele economice si finantele publice ale Greciei ce vor fi efectuate de creditori.

*Sursa foto: blog.ft.com