GRECIA-ROMANIA, ora 21.45, TVR 1, LIVE TEXT MONDO NEWS / A sosit ora revansei

Echipa naţionala a Romaniei va debuta, duminica, in preliminariile celei de-a XV-a ediţii a Campionatului European de fotbal, urmand a intalni, de la ora 21.45, pe Stadionul Karaiskakis din Pireu, reprezentativa Greciei, in prima etapa a Grupei F.

Romania evolueza in Grupa F alaturi de selectionatele Greciei, Ungariei, Finlandei, Irlandei de Nord si Insulelor Feroe, conform tragerii la sorti din 23 februarie, de la Nisa. Pentru partida cu Grecia, Victor Piturca a convocat 11 jucatori din campionatul intern si 13 “stranieri”.

In aceasta vara, federatia elena a schimbat selectionerul, dupa ce portughezul Fernando Santos a renuntat la conducerea tehnica a reprezentativei Greciei, dupa Cupa Mondiala din Brazilia. In locul sau a fost instalat italianul Claudio Ranieri, 62 de ani, fost antrenor al unor mari echipe de club, precum Inter, Juventus, AS Roma, FC Valencia, Atletico Madrid, Chelsea, AS Monaco, dar care se afla la prima experienta ca tehnician al unei nationale.

Meciul Grecia – Romania, programat duminica, va fi arbitrat de o brigada din Anglia, cu Mark Clattenburg la centru. Clattenburg, care a arbitrat in acest an si Supercupa Europei, va fi ajutat la cele doua linii de Michael Mullarkey si Simon Beck. Asistenti aditionali vor fi Andre Marriner si Lee Probert, iar arbitru de rezerva Simon Bennett.

In 26 martie 2013, Clattenburg a condus la centru meciul Olanda – Romania, scor 4-0, din preliminariile CM-2014. De asemenea, el a mai arbitrat meciul Steaua – Twente, scor 0-1, disputat la 16 februarie 2012, in prima mansa a 16-imilor Ligii Europa. Tot el a mai condus meciul Steaua – Zaglebie Lubin, scor 2-1, din 8 august 2007, in mansa secunda a turului doi preliminar al Ligii Campionilor.

Partida de la Pireu ar putea fi ultima pentru Piturca la conducerea “tricolorilor”. Desi el a negat, luni, posibilitatea de a pleca in Arabia Saudita, presa din aceasta tara a continuat sa ofere informatii in acesata saptamana despre o posibila preluare a echipei Al Ittihad dupa meciul cu Grecia.

Bilantul Romaniei cu Grecia este 32 de meciuri – 17 victorii – 9 egaluri – 6 infrangeri, golaveraj 69-35. Ultima data Romania si Grecia s-au intalnit in noiembrie 2013, in play-off-ul de calificare la Cupa Mondiala din 2014, scor 1-3 la Atena si 1-1 la Bucuresti. Grecia a obtinut astfel calificarea la turneul final al CM din Brazilia, unde a ajuns in optimi, faza in care a fost eliminata de Costa Rica, dupa loviturile de deartajare (1-1 dupa 120 de minute, 5-3 la penaltiuri).

Potrivit FRF, in data de 7 septembrie, Romania a avut programate pana acum cinci meciuri si nu a pierdut niciodata (trei victorii, doua egaluri): 1983, Cracovia: Polonia – Romania 2-2; 1994, Bucuresti: Romania – Azerbaidjan 3-0; 2002, Sarajevo: Bosnia – Romania 0-3; 2010, Minsk: Belarus – Romania 0-0; 2012, Tallin: Estonia- Romania 0-2.

Romania a jucat pana acum 651 de meciuri, bilantul fiind urmatorul: 289 victorii, 163 egaluri, 199 infrangeri. In deplasare, nationala romana a disputat 313 partide, 97 de victorii, 90 de egaluri si 126 de infrangeri.

GRECIA – ROMANIA (echipe probabile)

GRECIA:  Karnezis – Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Holebas – Kone, Tachtsidis, Samaris – Salpingidis, Mitroglou, Christodoulopoulos. Antrenor: Claudio Ranieri.

ROMANIA: Tatarusanu – Tamas, Chiriches, D. Grigore, Rat – Pintilii, Hoban – Chipciu, B. Stancu, Maxim – Marica. Antrenor: Victor Piturca.

Sursa foto: sport.ro