CRIZA in GRECIA: Membrii EUROGRUP AMANA orice discutie cu GRECIA pana dupa REFERENDUM. UPDATE

UPDATE 20:29: Ministrii de Finante ai tarilor din zona euro au stabilit amanarea tuturor negocierilor cu Guvernul Greciei pana dupa anuntarea rezultatului referendumului programat duminica, anunta un oficial guvernamental slovac citat de Reuters.

“Membrii Eurogrup sunt uniti in pozitia de a astepta rezultatul referendumului din Grecia inainte de orice noi discutii”, a declarat Peter Kazimir, ministrul de Finante al Slovaciei.

Kazimir a facut aceste declaratii dupa teleconferinta Eurogrup organizata miercuri seara.

“Am decis sa asteptam rezultatul referendumului. Sa nu punem caruta inaintea calului”, a spus el.

UPDATE 17:57: Premierul grec ALEXIS TSIPRAS a avut miercuri o declaratie de presa la care, in ciuda zvonurilor, a continuat sa sustina referendumul de duminica.

Tsipras le-a spus cetatenilor ca un vot NU la referendum ar insemna o intelegere mai buna cu creditorii internationali si a adaugat ca mandatul popular pe care l-a primit la alegeri inseamna sa nu cedeze santajului.

Tsipras a acuzat partenerii de “santaj” si “ultimatumuri” si a spus ca pensiile, salariile si depozitele din banci sunt garantate. Tsipras a mai spus ca “Referendumul nu e despre apartenenta la euro”, in ciuda avertismentelor partenerilor ca respingerea intelegerii va duce la iesirea Greciei din Zona Euro. Tsipras le-a cerut grecilor sa voteze NU duminica pentru “o intelegere mai buna” cu creditorii.

Tsipras a facut aceste declaratii dupa ce presa internationala si o parte a presei grecesti a titrat ca “a capitulat” in fata creditorilor – ca urmare a scrisorii trimise astazi de Alexis Tsipras partenerilor europeni in care se declara de acord cu principalele reforme cerute.

Stire initiala

Premierul elen ALEXIS TSIPRAS va accepta toate conditiile impuse de creditorii internationali, asa cum au fost ele stabilite la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit unei scrisori trimise de primul ministru al Greciei, marti noapte, catre Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana, si obtinuta de Financial Times.

Noile propuneri ale Greciei pentru reforme si reducerea cheltuieilor bugetare, in schimbul unui nou program de ajutor, nu indeplinesc solicitarile creditorilor, au declarat miercuri oficiali europeni, citati de Wall Street Journal.

In scrisoarea trimisa creditorilor internationali marti noapte, premierul Alexis Tsipras a propus modificarea mai multor parti esentiale ale masurilor care au stat la baza blocajului discutiilor din ultimele cinci luni.

intre modificari se numara aplicarea mai tarziu a majorarii varstei de pensionare si exceptarea de la TVA a unora dintre insule, masuri respinse deja de creditori atunci cand discutiile au esuat, saptamana trecuta.

“Daca propunerile de vineri ale creditorilor vor forma baza de discutii, atunci masurile propuse de Grecia ar mari semnificativ deficitul bugetar. Vor fi necesare o multime de clarificari, asupra altor aspecte”, a spus unul dintre oficiali.

Un al doilea oficial a aratat ca propunerile lui Tsipras dilueaza masurile care au fost discutate si nu vor fi bine primite de cele trei institutii care coordoneaza programele de sustinere financiara in zona euro, respectiv Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI.

CITESTE SI: GRECIA, prima tara dezvoltata care NU SI-A ACHITAT DATORIILE LA FMI

Un oficial guvernamental elen a spus ca Guvernul elen nu intentioneaza sa trimita miercuri noi concesii, creditorilor.

Scrisoarea de doua pagini, trimisa sefilor Comisiei Europene, FMI si Bancii Centrale Europene, dezvolta solicitarea surprinzatoare de marti, de prelungire a programului de sustinere care a expirat si de acordare a unuia nou, in valoare de 29,1 miliarde de euro.

Informatiile referitoare la scrisoare au dus la cresterea indicelor bursieri. Indicele FTSE 100 al bursei londoneze este in urcare cu 1,07%.

Pe pietele de obligatiuni, cresterea titlurilor germane, considerate plasamente sigure, a incetinit, randamentul in cazul maturitatilor de 10 ani fiind in urcare cu doar 0,04%, fata de o crestere anterioara de pana la 0,8%.

Scrisoarea a fost trimisa creditorilor in conditiile in care BCE va discuta miercuri o posibila restrictionare a accesului bancilor elene la imprumuturile de urgenta prin programul de asistenta ELA, decizie care poate provoca probleme mari cel putin unei banci din Grecia.

Chiar daca expirarea programului de sustinere de 240 de miliarde de euro nu permite extinderea acestuia, scrisoarea lui Tsipras, care marcheaza o concesie majora fata de pozitia sa anterioara, poate servi ca baza a unui nou acord de salvare, in urmatoarele zile.

Grecia mai avea de primit prin intermediul vechiului program 7,2 miliarde de euro. Lipsa fondurilor a facut ca autoritatile elene sa nu poata plati FMI o datorie de 1,54 miliarde de euro scadenta pe 30 iunie.

CITESTE SI: GRECIA: 20.000 de manifestanti proeuropeni, marti seara, la Atena 

Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa discute miercuri dupa-amiaza noua propunere de reforme a premierului elen, intr-o teleconferinta.

in scrisoare se arata ca Guvernul de la Atena accepta toate reformele in domeniul TVA, cu o singura schimbare, si anume mentinerea unui discount de 30% pentru insulele grecesti, dintre care multe se afla in regiuni greu de aprovizionat.

In domeniul pensiilor, Tsipras cere ca majorarea varstei de pensionare la 67 de ani sa inceapa din octombrie si nu imediat. El mai solicita ca o pensie de solidaritate, acordata celor mai saraci pensionari, sa fie eliminata in conformitate cu dorinta creditorilor, dar mai lent decat au propus acestia, pana in decembrie 2019.

“Republica Elena este pregatita sa accepte acordul, dar cu amendamente, completari si clarificari, in cadrul extinderii programului care expira si a unui al treilea program de finantare, pentru care a fost trimis o solicitare, astazi, 30 iunie”, a scris Tsipras.

Ministrii de Finante din zona euro au spus inaintea intalnirii de miercuri sa sunt inca deschisi incheierii unui acord cu Atena.

“Vom lua in considerare orice oferta, dar orice sprijin financiar trebuie sa fie acordat in schimbul angajamentelor de a aplica reformele necesare”, potrivit Eurogroup.

in timp ce sistemul financiar al Greciei este blocat, un sondaj de opinie a aratat ca majoritatea grecilor vor vota “nu” la referendumul de duminica, cu toate ca sustinerea a scazut semnificativ, in urma inchiderii bancilor.

Ministrul finlandez de Finante a scris pe Twitter ca solicitarea poentru un nou ajutor va fi tratata “in cadrul procedurilor normale”, semnal ca nu va fi tratata ca urgenta.

In Germania, cancelarul Angela Merkel va astepta pana dupa referendum, inainte de a incepe consultari cu Atena.

Ministrul francez de Finante a insistat totusi miercuri ca acordul dintre Grecia si creditori poate fi inca incheiat inainte de referendum.

Marti, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a facut o oferta de acord de ultim moment autoritatilor de la Atena, in care premierul elen Alexis Tsipras ar fi trebuit sa accepte in scris conditiile propuse duminica de creditori si sa sustina votul in favoarea programului de reforme la referendumul de pe 5 iulie.

Oferta publicata duminica de creditori include propunerea Greciei ca taxa pe valoare adaugata pentru hoteluri sa fie de 13% si nu de 23% asa cum solicitau anterior institutiile europene.

Daca oferta ar fi acceptata, ministrii de Finante din zona euro ar putea adopta o declaratie in care sa afirme ca un angajament din 2012, pentru analizarea extinderii perioadelor de maturitate a imprumuturilor, de reducere a dobanzilor si de extindere a unui moratoriu referitor la plata dobanzilor pentru imprumuturile acordate de zona euro Greciei sa fie implementat in octombrie.

Oferta este conditionata de trimiterea la timp de catre Tsipras a scrisorii catre presedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, pentru a putea organiza marti o intalnire a ministrilor de Finante din zona euro.

Sursa foto www.evz.ro