GRECII asteapta cu interes SUMMITUL EUROPEAN din 12 iulie. Care sunt MOTIVELE

Grecii asteapta cu mare interes Summitul UE de duminica, de la Bruxelles, unde liderii statelor europene vor decide daca Grecia va primi o noua asistenta financiara sau daca parasirea zonei euro (asa-numita Grexit) va deveni inevitabila. Proprietarii de afaceri greci avertizeaza ca o revenire la drahma le-ar fi fatala, comenteaza vineri DPA, citata de Agerpres.

”Oamenii nu mai au bani. Economia este terminata”, afirma Evangelis Panagiotopoulos, in timp ce sta in fata frizeriei sale din apropierea Pietei Omonia din Atena, in asteptarea clientilor. ”Numarul clientilor mei a scazut cu 40%. Pentru a face economii, unii au preferat sa ramana acasa si sa fie tunsi de sotiile lor”, explica grecul de 65 de ani.

Duminica trecuta, grecii au respins printr-un referendum politicile de reforma si austeritate cerute de creditorii internationali ai Atenei. Acum insa, in randul populatiei au revenit temerile legate de viitor.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: ALEXIS TSIPRAS spune ca nu a primit mandat pentru un GREXIT

Trecatorii de pe strada Panepistimiou, una dintre principalele zone comerciale din Atena, stau in fata chioscurilor de ziare citind principalele titluri — ‘Euro sau drahma’ in cotidianul Kathimerini, ‘inca traim’ in publicatia Dimokratia sau ‘Creditorii cer predarea neconditionata’ in ziarul I Efimerida.

”Sa speram ca Europa va gasi o cale de a iesi din aceasta situatie’, spune Vaso, un pensionar ce detine un mic magazin de incaltaminte impreuna cu fiul sau. ”Cu greu mai avem cate un client. Nu stiu cat de mult mai putem rezista asa”, spune el.

Aceasta parte a orasului situata intre Plaka (orasul vechi) si principala gara din Atena era candva un cartier prosper cu afaceri si cladiri de birouri. Acum, ea reflecta criza si declinul.

”Daca trecem la drahma acum, vom fi terminati complet”, este de parere Evanghelis Fanourgakis, un barbat de 77 de ani care are un magazin cu produse de curatat. ”Am ramas cu mai putin de jumatate din clienti. Doar Dumnezeu stie cand se va incheia criza”, afirma batranul.

CITESTE SI: CRIZA GRECIA: PROPUNERILE GUVERNULUI de la ATENA – OFICIAL

Mai ales pentru tineri, perspectivele sunt sumbre. Data fiind rata somajului de peste 50% in randul lor, majoritatea au renuntat sa mai spere ca vor gasi un loc de munca.

Totusi, in piata centrala din Atena standurile sunt pline si ofera o larga varietate de produse, iar depozitele supermarketurilor sunt pline. Situatia s-ar putea schimba insa mai ales in sectoare precum cel farmaceutic, unde majoritatea medicamentelor sunt importate, daca producatorii ar decide brusc sa ceara plata in bani lichizi.

Sursa foto www.caleaeuropeana.ro