GREFIERA de la Tribunalul Bacau, condamnata la inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie

O grefiera de la Tribunalul Bacau acuzata ca, in complicitate cu alta persoana, a cerut bani de la mai multe persoane carora le dadea de inteles ca este judecatoare si ca poate interveni in dosarele penale ale acestora a fost condamnata definitiv la doi ani si opt luni de inchisoare cu executare.

Curtea de Apel Bacau a condamnat-o pe Viorica Stanciu, grefier la Tribunalul Bacau, la doi ani si opt luni de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si complicitate la trafic de influenta, dupa ce, impreuna cu o alta persoana, a solicitat bani de la mai multe persoane, lasand sa se inteleaga ca are influenta pe langa judecatorii Curtii de Apel Bacau.

In fapt, magistratii bacauani au admis apelul procurorilor DNA si au modificat sentinta data initial de Tribunalul Neamt, prin care grefiera era condamnata la doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare.

Magistratii au mentinut insa pedeapsa pentru complicele Vioricai Stanciu, Sorinel Voroneanu, care a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta in forma continuata si complicitate la trafic de influenta.

Sentinta instantei este definitiva.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Viorica Stanciu, in complicitate cu Sorinel Voroneanu, care o prezenta pe aceasta ca fiind judecator la Bacau, a pretins de la o femeie, in septembrie 2014, suma de 50.000 de euro, lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor magistrati de la Curtea de Apel Bacau.

In schimbul banilor, grefiera ar fi urmat, potrivit anchetatorilor, sa ii determine pe judecatori sa pronunte o hotarare de punere in libertate a unei persoane, aflata in arest preventiv, sau o decizie de inlocuire a detentiei provizorii cu o alta masura preventiva.

In rechizitoriu se mai arata ca, in octombrie 2014, Sorinel Voroneanu, ajutat de Viorica Stanciu, a solicitat de la un denuntator suma de 2.000 de euro si a primit 9.000 de lei, creand aparenta ca grefiera are influenta asupra judecatorilor de la Curtea de Apel Bacau si ca ii poate determina pe acestia sa pronunte o hotarare favorabila denuntatorului, in sensul achitarii sau reducerii pedepsei date de Tribunalul Neamt.

”Ajutorul direct si efectiv dat de inculpata Stanciu Viorica a constat in oferirea de date si informatii privind stadiul dosarului si membrii completului de judecata investiti cu solutionarea apelului formulat de catre denuntator”, se arata in rechizitoriul DNA.

 Sursa foto cugetliber