GREVA GENERALA in Atena si alte orase din GRECIA, impotriva masurilor de austeritate

In Atena si alte orase din GRECIA sunt prevazute pentru miercuri manifestatii la apelul sindicatelor din sectoarele privat si public, in cadrul unei GREVE GENERALE de 24 de ore, care va perturba in special transportul maritim, relateaza Agerpres, care citeaza AFP.

Aceasta este prima GREVA GENERALA din acest an, la apelul centralelor sindicale din sectorul public (ADEDY) si cel privat (GSEE) in semn de protest fata de continuarea politicilor de austeritate pentru al cincilea an consecutiv de la izbucnirea crizei datoriilor.

“Nu concedierilor si somajului partial, Da protectiei drepturilor sociale si a serviciilor publice!”, sustine confederatia sindicala ADEDY.

GRECIA s-a angajat fata de creditorii sai — UE, BCE si FMI — sa concedieze aproximativ 11.500 de functionari pana la sfarsitul anului 2014, prin fuziunea sau suprimarea unor organisme publice, dupa ce anul trecut au fost concediati alti 3.500 de functionari publici.

In ultimii ani, aproximativ 20.000 de angajati au fost trimisi in somaj partial, obiectivul fiind sa se ajunga la o cifra de 25.000 pana la sfarsitul anului curent.

Centrala GSEE a facut apel, la randul sau, catre salariati “sa reziste catastrofei sociale” si sa “ceara schimbarea politicilor”. “Noi spunem “nu” austeritatii, somajului si conditiilor de munca medievale”, se afirma intr-un comunicat al acesteia.

Nave comerciale au ramas sa stationeze miercuri in cele mai multe porturi, nicio legatura maritima nu se va face intre insule si portul principal din Pireu, in apropiere de Atena, ca urmare a participarii sindicatului marinarilor la GREVA, potrivit biroului de presa al Marinei comerciale elene.

Caile ferate (OSE) si trenurile de navetisti care leaga Atena de aeroportul de langa capitala elena sunt, de asemenea, in GREVA.

Cu toate acestea, aeroporturile opereaza miercuri in mod normal, ca si metroul si tramvaiele din Atena, dar circulatia cu troleibuzele si autobuzele va fi perturbata, dat fiind participarea lucratorilor din transporturi la aceasta GREVA care va dura pana seara.

Cele mai multe farmacii vor ramane miercuri inchise din cauza unui recent acord intre guvern si troica internationala cu privire la dereglementarea sectorului.

Spitalele functioneaza doar cu un personal de austeritate din cauza participarii cadrelor medicale la GREVA.

Doua mitinguri au fost prevazute in centrul Atenei — primul cu incepere de la ora 07.00 GMT, organizat de catre Frontul Muncitorilor, apropiat Partidului Comunist, iar cel de-al doilea — al ADEDY si GSEE — o ora mai tarziu.

Sursa foto: gandul.info