GREVA GENERALA in GRECIA: Miscarea de PROTEST va PARALIZA intreaga tara

Grecia va fi paralizata joi de cea de-a doua greva generala de 24 de ore din acest an impotriva politicilor de austeritate, transmite AFP. Miscarea de protest va afecta scolile, spitalele, bancile si marile companii de stat in timp ce o serie de sindicate din sectoarele de distributie si hotelier si-au chemat membrii sa se alature grevei. Controlorii de trafic aerian vor fi si ei in greva, ceea ce inseamna anularea zborurilor cu plecare sau cu destinatia Atena in timp ce toate navele vor ramane la chei ca urmare a grevei docherilor.

Transportul in comun din Atena va functiona doar cateva ore in cursul diminetii, in ideea de a permite transportul protestarilor la mitingul programat a avea loc in jurul pranzului.

CITESTE SI: MITING al grecilor impotriva CRIMELOR NAZISTE

Confederatiile sindicatele GSEE, reprezentand angajatii din sectorul privat, si Adedy, din sectorul public, denunta ‘masurile guvernamentale care intretin Evul Mediu social, somajul de cosmar, politicile care fac din muncitori variabila de ajustare pentru criza si deficite’.

Economia Greciei a revenit pe crestere in trimestrul al treilea al acestui an, avans care ar urma sa se accelereze in 2015, insa dupa ce a traversat sase ani de recesiune PIB-ul Greciei a fost amputat cu aproximativ 25%. De asemenea, Organizatia Internationala a Muncii a estimat ca in timpul crizei Grecia a pierdut un sfert din locurile de munca iar in luna august rata somajului se situa la 25,9%.

In aceste conditii, Parlamentul de la Atena ar urma sa voteze saptamana viitoare un proiect de buget pe 2015 care prevede continuarea masurilor de reducere a cheltuielilor, in special in domeniul sanatatii si educatiei. In plus, autoritatile de la Atena se afla si sub presiunea creditorilor internationali (UE-BCE-FMI) care deruleaza in prezent o analiza a economiei Greciei inaintea iesirii tarii de sub programul de asistenta convenit in 2010.

Sursa foto: bbc.co.uk