GREVA GENERALA, joi, in PRIMARII si CONSILII JUDETENE

Activitatea din primariile si consiliile judetene din toata tara va fi blocata joi, din cauza grevei generale, care incepe la ora 08.00, functionarii din administratia publica locala cerand majorarea salariilor cu 10 la suta si acordarea tichetelor de masa sau a normei de hrana.

Actiunea de protest incepe la ora 8.00 si se incheie la ora 16.00, functionarii urmand sa mearga la serviciu, insa fara sa lucreze, fiind eliberate doar certificate de deces.

Tot joi, aproximativ 600 de functionari publici vor participa, intre orele 10.00 si 12.00, la un miting in fata Primariei Capitalei.

Greva generala de joi este organizata de Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA), actiunea de protest fiind sprijinita de Confederatia “Cartel Alfa”.

Potrivit secretarului general al FNSA, Bogdan Schiop, actiunea de protest este declansata ca urmare a nepasarii si dezinteresului manifestate de Guvern fata de problemele generate de salarizarea deficitara a angajatilor din administratia publica locala, cea mai slab platita categorie de salariati din sistemul bugetar.

Au fost colectate aproape 18.000 de semnaturi din partea membrilor de sindicat care sustin declansarea grevei. Activitatea in institutiile publice va fi intrerupta aproape in totalitate, urmand sa asiguram in ziua grevei generale doar serviciile de decese si de plata a amenzilor care trebuie achitate in 24 de ore”, a spus Suciu.

CITESTE SI: VICTOR PONTA: GREVA FUNCTIONARILOR publici este cea mai PROASTA SOLUTIE

Sindicalistii din administratia publica locala cer reglementarea si liberalizarea acordarii tichetelor de masa sau a normei de hrana pentru toti salariatii din administratia publica, incepand cu anul 2015, in limita bugetelor aprobate prin hotarari de consiliu, in masura in care aceste institutii sunt finantate partial si din venituri proprii.

De asemenea, sindicalistii cer majorarea cu aproximativ 10 la suta a salariilor pentru angajatii din administratia publica locala sau aplicarea, din acest an, a Legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

In greva generala vor fi aproximativ 30 la suta din totalul salariatilor din administratia publica locala, respectiv aproximativ 29.000 de persoane, cele care au facut, in februarie, o greva de avertisment, a declarat Petru Dandea, vicepresedintele “Cartel Alfa”, confederatie sindicala la care este asociata Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie.

Dupa greva generala de o zi, va fi organizat un miting la Bucuresti, in 27 mai, la care sunt asteptate sa participe 3.000 de persoane. De asemenea, va fi organizata o actiune de strangere de semnaturi pentru a fi declansata greva generala pe termen nelimitat in administratia publica, in septembrie sau octombrie.

Petru Dandea a mai spus ca sindicalistii nu inteleg de ce presedintele Klaus Iohannis a chemat sindicatele la discutie joi, exact cand ei declanseaza greva generala de o zi, dar ca vor merge la discutii si ii vom comunica problemele cu care se confrunta.

El mai spune ca reprezentatii Guvernului acuza FNSA de faptul ca ar organiza ilegal actiunea de protest de joi, insa a precizat ca sindicatele nu au voie sa faca greva pentru a cere aprobarea unui act normativ, dar in acest caz confederatia sindicala cere aplicarea unei legi deja aprobata, respectiv Legea salarizarii unitare.

Am incercat sa gasim solutii prin dialog cu Guvernul Romaniei la problemele grave din administratia publica, generate de neaplicarea Legii 284/2010 a salarizarii unitare. Neaplicarea an de an a legii a dus la o situatie extrem de grava in administratia publica. Mai mult de 20 de clase de salarizare sunt sub pragul salariului minim pe economie, iar prin cresterea salariului minim si neaplicarea legii, peste 25% din functionarii publici si personalul contractual sunt in zona salariuului minim pe economie, adica sub 1.000 de lei“, a precizat Dandea.

CITESTE SI: GREVA GENERALA in ADMINISTRATIA LOCALA: Angajatii din PRIMARII si CONSILII JUDETENE vor protesta fata de DEZINTERESUL GUVERNULUI

Si Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL) a decis sa declanseze joi greva de solidaritate cu toti salariatii din administratia locala.

Potrivit presedintelui FNSAL, Razvan Bordeanu, greva se va desfasura in toate institutiile din administratia locala din tara, respectiv consilii judetene, primarii si institutii aflate sub autoritatea acestora.

Bordeanu a precizat ca actiunea de protest va fi sprijinita si de Alianta Nationala a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex, care a inceput deja strangerea de semnaturi pentru sustinerea de actiuni de protest in intregul sistem bugetar.

Liderul sindical a precizat ca in administratia locala sunt cele mai mici venituri din economie, acestia avand o medie lunara a venitului de 1.080 de lei.

In timpul grevei generale din administratia locala, presedintele Klaus Iohannis va discuta, la Palatul Cotroceni, de la ora 11.00, cu liderii Blocului National Sindical, Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel Alfa”, Confederatiei Sindicale Meridian, Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia si Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania.

Sursa foto www.monitorulexpres.ro