GREVA la CFR: Feroviarii au oprit lucrul. Aproximativ 600 de trenuri nu circula. UPDATE

Feroviarii au oprit lucrul miercuri dimineata si timp de doua ore circulatia pe calea ferata este blocata, iar trenurile de calatori stationeaza in gari sau pe traseu, protestul avand loc, potrivit sindicalistilor, in urma esuarii negocierilor privind incheierea unui nou contract colectiv de munca.

UPDATE 9.35: Trenurile care ar fi trebuit sa plece sau sa ajunga miercuri dimineata, intre orele 7.00 si 09.00, in Gara de Nord vor inregistra intarzieri intre 120 si 180 de minute, din cauza protestului angajatilor CFR, cea mai mare intarziere fiind inregistrata pentru un tren care venea de la Satu Mare.

In intervalul orar 7.00-08.38, din Gara de Nord ar fi trebui sa plece zece trenuri, pentru acestea fiind anuntate intarzieri cuprinse intre 120 si 180 de minute.

Cea mai mare intarziere, de 180 de minute, este inregistrata pentru un tren care are ca destinatie Brasov si care ar fi trebuit sa plece la ora 7.00, urmat de un tren cu destinatia Pitesti, care are o intarziere de 120 de minute si de cele care ar fi trebuit sa plece la 7.20, respectiv 7.25, catre Constanta si Urziceni, care vor pleca cu 100 de minute mai tarziu.

UPDATE 9.31: Un numar de 131 de trenuri de calatori au fost oprite in statii, miercuri, de la ora 7.00, in urma protestului angajatilor, cele mai multe fiind din regionalele Bucuresti, Craiova, si Iasi, a declarat purtatorul de cuvant al companiei CFR, Oana Branzan.

“La ora 7.30, conform graficului, 131 de trenuri de calatori au fost oprite in statii, pe intreaga retea nationala”, a spus Oana Branzan, citata de Mediafax.

Dintre cele 131 de trenuri oprite in statii, 36 sunt din regionala Bucuresti, 20 din regionala Craiova, 19 din regionala Iasi, 15 din regionala Timisoara, cate 12 din regionalele Galati si Constanta, noua din regionala Cluj si opt din regionala Brasov, a precizat purtatorul de cuvant al CFR.

Oana Branzan a mentionat ca, intr-o zi normala, in circulatie sunt 1.600 de trenuri de calatori.

Purtatorul de cuvant al CFR a mai spus ca miercuri vor continua negocierile pentru semnarea noilor contracte colective de munca.

UPDATE 9.05: Protestul angajatilor din CFR s-a incheiat, trenurile si-au reluat circulatia. Trenurile de calatori care dupa ora 7.00 au fost oprite in prima statie de pe traseu vor pleca treptat spre statiile de destinatie. De asemenea, trenurile care trebuiau sa plece din gari intre orele 7.00 si 09.00 vor fi repuse treptat in circulatie.

Presedintele Federatiei Miscare Comercial, Gheorghe Fratica, a declarat ca membrii federatiei au intrerupt voluntar lucrul, iar intre orele 7.00 si 9.00 nu circula niciun tren de calatori si de marfa.

Trenurile de calatori aflate in miscare vor fi oprite in prima statie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare dupa 7.00 vor ramane in statii pana la ora 9.00, cand, treptat, va fi reluata circulatia feroviara.

Citeste si: GREVA CFR: TRENURILE NU VOR CIRCULA DOUA ORE MIERCURI DIMINEATA

Actiunea feroviarilor, prima din acest an, va afecta mii de calatori, iar sute de trenuri aflate in miscare intre orele 7.00 si 9.00 nu vor ajunge la timp la statia finala, din cauza blocarii circulatiei pe calea ferata.

Gheorghe Fratica a spus ca intre orele 7.00 si 9.00 erau in circulatie aproximativ 400 de trenuri de calatori si 200 de marfa.

In cele doua ore de protest, calatorii vor fi nevoiti sa astepte in gari reluarea circulatiei feroviare sau sa gaseasca alte mijloace de transport.

Liderul Federatiei Miscare Comercial a spus ca prin incetarea voluntara a lucrului, angajatii din CFR vor sa traga un semnal de alarma actualilor si fostilor guvernanti ca in ultimii sase ani nu au primit niciun procent in plus la salarii.

Fratica a mai spus ca negocierile pentru incheierea noului contract colectiv de munca au esuat, ultima intalnire cu ministrul Transporturilor avand loc marti. El a precizat ca miercuri va mai fi o intalnire cu ministrul, la 17.00.

Citeste si: SINDICALISTII din transporturile FEROVIARE ameninta cu declansarea CONFLICTULUI COLECTIV DE MUNCA

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a spus ca protestul nu este organizat de sindicate.

Federatiile sindicale din transporturile feroviare amenintau inca din 15 aprilie ca ar putea declansa conflictul colectiv de munca incepand cu 23 aprilie, daca pana atunci nu vor fi incheiate noile contracte colective de munca, care sa tina cont de solicitarile salariatilor.

Printre nemultumirile sindicalistilor de numara cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajatilor de a calatori gratuit pe calea ferata si de faptul ca nesemnarea noilor contracte colective de munca ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariati de la CFR Marfa.