GREVA LUFTHANSA: Amploarea protestului pilotilor companiei germane ingrijoreaza Guvenul

Pilotii Lufthansa au intrat in greva miercuri dimineata, la inceputul unei miscari de trei zile care va paraliza traficul companiei aeriene germane si a carei amploare ingrijoreaza inclusiv Guvernul, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Pe fondul conflictului privind salariile si varsta de iesire la pensie, sindicatul pilotilor Cockpit a facut apel la greva incepand de marti, ora 22.00 GMT (miercuri, 01.00 ora Romaniei), pana vineri, ora 21.59 GMT (00.59 ora Romaniei), determinand Lufthansa sa anuleze 3.800 de zboruri. Miscarea afecteaza toate liniile de pasageri ale Lufthansa si ale filialei sale Germanwings, precum si liniile de transport de marfuri, Lufthansa Cargo.

Compania estimeaza ca 425.000 de pasageri vor fi afectati pana vineri seara dar a facut tot posibilul pentru a evita haosul, informand dinainte persoanele interesate prin e-mail sau SMS si propunandu-le zboruri cu alte companii. Incepand de marti, circa 60 de zboruri au fost anulate pentru a se evita ca pasagerii aflati in tranzit sa fie blocati in Germania.

Citeste si: AVERTISMENT MAE referitor la GREVA pilotilor de la Lufthansa din perioada 2-4 aprilie

Germanwings a anuntat marti seara ca poate asigura 600 de legaturi in aceasta perioada, inchiriind capacitati ale altor companii, inclusiv echipaj.

Secretarul general al Cockpit, Jörg Handwerg, continua sa apere greva, apreciind pentru cotidianul regional Neue Passauer Presse miercuri ca este “singurul mod de a aduce Lufthansa la un compromis” si o consecinta directa a “liniei agresive” adoptate de companie. Aceasta vrea sa determine pilotii sa lucreze o perioada de timp mai indelungata, acestia avand in prezent dreptul de a iesi la pensie la varsta de 55 de ani.

Minitrul Transporturilor, Alexander Dobrindt, a deplans ca “fiecare zi de greva impiedica mobilitatea a sute de mii de persoane”, intr-un interviu acordat cotidianului Bild, iar vicepresedintele grupului parlamentar conservator din Bundestag, Michael Fuchs, a calificat miscarea drept “iresponsabila”.

Chiar si in cadrul stangii criticile au fost vehemente, deputatul social-democrat Klaus Barthel criticand un “minisindicat (care) apara interesele unui numar mic (de persoane) pe cheltuiala multor altora”. Unii, in special din cadrul partidului CDU al cancelarului Angela Merkel, cer o modificare a dreptului la greva.

Sursa foto: bild.de