GREVA MEDICI: Atentie! Luni dimineata vor fi asigurate doar o treime din serviciile medicale

Medicii intra in GREVA de avertisment luni dimineata, intre orele 08.00 – 10.00, interval in care vor fi asigurate doar o treime din serviciile medicale, prioritate avand urgentele. 

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca personalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgente se va aduna in semn de protest intr-un loc din spital, iar dupa ora 10.00, toata lumea isi va relua activitatea.

“Asteptarea noastra este ca in perioada 26 – 27 (noiembrie, n.r.) sa gasim solutii si scrise. Colegii nostri sunt pregatiti sa-si duca la indeplinire calendarul pe care l-am stabilit”, a declarat Sepi.

De partea cealalta, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu s-a declarat convins ca “medicii vor fi la serviciu”, deoarece se afla in slujba pacientilor si trebuie sa apere viata oamenilor.

“Pentru ca, din punctul meu de vedere, medicii sunt in slujba pacientilor, e juramantul pe care l-au facut, sa apere viata oamenilor. Deci eu cred ca medicii vor fi la serviciu, probabil ca vor fi si cazuri izolate in care unii dintre ei vor participa probabil la aceasta greva, dar cred ca medicii sunt in afara acestui protest pentru ca sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de munca cu Ministerul Sanatatii”, a spus Nicolaescu.
Intrebat daca vor fi sanctionati medicii care vor participa la greva, Nicolaescu a spus ca managerii de spital care vor constata ca au probleme va trebui sa ia masuri, “pentru ca, pana la urma intr-o tara democratica, prima conditie este respectarea legii”, a declarat Nicolaescu.

Angajatii din sistemul sanitar au anuntat ca vor intra, din 28 noiembrie, in greva generala pe termen nelimitat, vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, precizand ca acestia vor cere si demisia ministrului Sanatatii, pentru ca nu s-a rezolvat niciuna dintre solicitarile transmise.

Angajatii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate. In 2 noiembrie, peste 4.000 de angajati din sistemul sanitar au protestat in Capitala.

Foto: Realitatea TV