Grila TVR3 nu a fost aprobata de CNA intrucat TVR nu a depus documentatia privind reesalonarea datoriilor

Grila de toamna a TVR 3 a intrat, marti, in atentia Consiliului National al Audiovizualului (CNA), care nu a aprobat noua structura a acestei televiziuni, din cauza ca SRTv nu a depus la CNA documentatia privind reesalonarea datoriilor sale, asa cum prevede Legea audiovizualului.

CNA a analizat, in sedinta de marti, o solicitare a Societatii Romane de Televiziune (SRTv) privind modificarea structurii de programe a TVR 3 si a studiourilor teritoriale ale televiziunii publice.

La sedinta CNA a fost prezent si Mircea Neacsa, coordonatorul cu atributii de director al TVR 3. 

Potrivit acestuia, TVR 3 si studiourile teritoriale ale televiziunii publice doresc sa revina la o grila asemanatoare cu cea din primavara, avand in vedere ca in timpul verii “productia a fost redusa”.

“Grila de vara (a TVR 3 si a studiourilor teritoriale, n.r.) a fost conceputa pe reluari, astfel incat sa fie pregatite programele pentru grila de toamna”, a spus Mircea Neacsa.

Citeste si: AMC, una dintre cele mai populare televiziuni din SUA, se lanseaza in Romania

El a precizat ca, in toamna, TVR 3 pastreaza liniile tematice pe fiecare tronson orar. “Dorinta si tendinta a fost de o conturare a unei identitati vizuale, in primul rand, a TVR 3 mai pregnante, in dorinta de a deveni un agregator al productiilor media teritoriale si nu doar o platforma comuna”, a explicat acesta.

Mircea Neacsa a mai spus ca, in grila de toamna, studiourile teritoriale ale TVR isi vor mari perioada de difuzare, care a fost redusa in timpul verii. “Dorinta noastra este de a dezvolta produsele venite din teritoriu (…) Nu ne dorim decat sa avem o structura coerenta a programelor respective”, a mai spus el.

CNA a decis insa sa nu aprobe noua structura a TVR 3 si a studiourilor teritoriale din cauza ca SRTv nu a depus certificatul fiscal din care sa rezulte ca nu are datorii sau, in cazul in care are datorii, documentatia privind reesalonarea acestora, in conformitate cu legislatia audiovizualului.

Citeste si: Vezi la cat ajunge salariul unui colaborator al TVR

“Pentru” modificarea structurii de programe a TVR 3 si a studiourilor teritoriale au votat Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea, in timp ce “impotriva” au votat Lorand Turos, Monica Gubernat si Laura Georgescu.

Potrivit articolului 51 din Legea audiovizualului, “(1) Procedura si conditiile de eliberare si modificare a licentei audiovizuale se stabilesc prin decizie a Consiliului. Solicitantii au obligatia sa depuna declaratii notariale, emise la momentul solicitarii licentei audiovizuale, prin care societatea comerciala care solicita acordarea licentei, precum si fiecare asociat sau actionar care detine o cota mai mare de 20% din capitalul social ori din drepturile de vot ale unei societati titulare de licenta audiovizuala declara pe propria raspundere daca este investitor sau actionar direct ori indirect la alte societati comerciale de comunicatie audiovizuala, cu precizarea procentului detinut din capitalul social al acestora, precum si sa depuna certificate fiscale din care sa rezulte ca, la data solicitarii licentei audiovizuale, societatea care solicita acordarea licentei nu inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat. (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1) se poate acorda sau modifica licenta in cazul in care societatea inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat, dar beneficiaza de inlesniri sau reesalonari la plata acestora. in aceasta situatie, societatea este obligata sa depuna dovada acordarii acestor facilitati”.