GRUIA STOICA mai asteapta. Primul termen al procesului de CORUPTIE a fost amanat

Magistratii Curtii de Apel Ploiesti, care judeca PROCESUL de CORUPTIE in care sunt inculpati omul de afaceri GRUIA STOICA si avocatul DORU BOSTINA, au AMANAT judecarea cauzei, joi, la primul termen pe fond, in conditiile in care dosarul se afla inca la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), informeaza Mediafax.

Joi, la Curtea de Apel Ploiesti a avut loc primul termen al procesului in care omul de afaceri GRUIA STOICA si avocatul DORU BOSTINA sunt judecati pentru fapte de CORUPTIE, instanta amanand judecarea cauzei pentru 9 septembrie, in conditiile in care dosarul se afla inca la ICCJ.

De asemenea, instanta a stabilit un termen intermediar pentru 19 august, cand se va verifica masura preventiva in ceea ce-l priveste pe GRUIA STOICA, aflat in AREST la DOMICILIU. Atat omul de afaceri GRUIA STOICA, cat si avocatul Doru Catalin Bostina au fost prezenti, joi, la Curtea de Apel Ploiesti, fiecare fiind asistat de catre doi aparatori.

Dosarul in care GRUIA STOICA este acuzat ca i-ar fi dat avocatului DORU BOSTINA trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie a fost stramutat la Curtea de Apel Ploiesti, dupa ce ICCJ a admis cererea omului de afaceri de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.

CITESTE SI: Procesul lui Gruia Stoica, MUTAT la Curtea de Apel Ploiesti 

Avocatul lui GRUIA STOICA, Ovidiu Budusan, declara atunci ca aceasta cerere de stramutare a dosarului la o alta curte de apel din tara a fost formulata din cauza “presiunilor publice din jurul cazului”.

GRUIA STOICAa fost ARESTAT PREVENTIV in 30 ianuarie, fiind acuzat de procurorii anticoruptie de cumparare de influenta, dupa ce i-ar fi dat avocatului DORU BOSTINA trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR MARFA la licitatia pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa si firma acestuia, GFR.

La jumatatea lunii februarie, procurorii i-au trimis in judecata pe GRUIA STOICAin stare de arest preventiv si pe DORU BOSTINA cu interdictie de a parasi tara. Ulterior, in 9 mai, instanta a decis ca GRUIA STOICA sa fie judecat in AREST la DOMICILIU.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect “Servicii de transport feroviar de carbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

CITESTE SI: GRUIA STOICA ramane in AREST LA DOMICILIU

Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA, din care 195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru S.E. Isalnita. Durata contractuala era de 36 de luni, incepand cu 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau “cel mai mic pret” sau “oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”.

Im 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante, catre SNTFM “CFR Marfa”, SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti si alte trei societati comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale care doreau sa ia parte la procedura de licitatie era 29 ianuarie 2014.

“CFR MARFA si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand SC CEO SA si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru)”, au precizat procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii au stabilit ca, la data de 22 ianuarie 2014, GRUIA STOICA, “persoana ce controleaza SC GFR SA, membra a grupului Grampet”, i-a promis avocatului DORU BOSTINA ca-i va da trei milioane de euro, pentru “a-si exercita influenta pe care a lasat sa se creada ca are o asupra directorului general al CFR MARFA (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale”.

“Acest demers avea ca scop adjudecarea, de catre GRUIA STOICA, a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul SC CEO SA. In acest context, inculpatul Bostina Doru-Catalin i-a promis inculpatului GRUIA STOICA ca va inlesni, in schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi, pentru realizarea TRAFICULUI de INFLUENTA, un intermediar care poate exercita influenta directa asupra functionarului public, directorul general al CFR Marfa”, au precizat procurorii in rechizitoriu.

Din 23 ianuarie si pana in ziua licitatiei, respectiv 29 ianuarie, DORU BOSTINA l-a tinut la curent pe inculpatul GRUIA STOICA cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficarii influentei, in scopul adjudecarii contractului la licitatia avand ca obiect contractul de transport carbune, au mai aratat procurorii.

“Interventia autoritatilor judiciare in data de 29 ianuarie 2014 a pus capat demersurilor infractionale si a «stopat» o licitatie afectata de activitatea infractionala a celor doi inculpati, care nu mai putea fi derulata, deoarece era incompatibila conditiilor de concurenta reala, loiala si care ar fi putut determina prejudicierea unei unitati de stat cu suma de 473.068.410 lei, fara TVA”, au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Sursa foto: adevarul.ro