GRUIA STOICA, trimis in judecata de DIICOT intr-un dosar de EVAZIUNE FISCALA si SPALARE de BANI

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iasi anunta ca in noiembrie au dispus TRIMITEREA in JUDECATA a controversatului om de afaceri GRUIA STOICA, patronul Grup Feroviar Roman, cea mai mare companie privata de transport feroviar din Romania, care a dorit sa cumpere si CFR.

Alaturi de acesta au fost trimisi in judecata si DIDILA VASILE si RADUCAN VASILE, pentru savarsirea infractiunilor de  constituire a unui grup infractional organizat, EVAZIUNE FISCALA si SPALARE DE BANI. Prin actul de sesizare s-a retinut ca in cursul anului  2003, inculpatul Didila Vasile, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. GRUP FEROVIAR ROMAN S.A. a semnat un contract de vanzare-cumparare de actiuni prin care a fost preluata S.C. TRANSBORDARE VAGOANE MARFA CFR-TVM S.A. Iasi.

Preluarea s-a efectuat prin achizitionarea intregului portofoliu de actiuni de la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa – CFR MARFA SA.

S-a retinut ca in perioada 2003-2005, inculpatii GRUIA STOICA, DIDILA VASILE si RADUCAN VASILE, bazandu-se pe relatia de rudenie si incredere reciproca, au constituit un grup infractional organizat  in scopul savarsirii infractiunilor de EVAZIUNE FISCALA si SPALARE DE BANI elaborand un plan prin care sa diminueze baza impozabila a S.C. G.F.R. S.A. si S.C. G.F.R.-T.V.M. S.A., in scopul prejudicierii bugetului de stat, dupa care sa ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel incat sa creeze o aparenta de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute si apoi sa readuca sumele de bani folosite inapoi in conturile S.C. G.F.R. S.A. In cadrul grupului infractional, fiecare dintre cei trei  inculpati a indeplinit un anumit rol in circuitele evazioniste si de spalare a banilor.

Dupa achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al S.C. TRANSBORDARE VAGOANE MARFA G.F.R.-T.V.M. S.A. Iasi, inculpatii DIDIILA VASILE, RADUCAN VASILE si GRUIA STOICA au schimbat conducerea societatii impunand propriile reguli. Ulterior, inculpatii au introdus aceasta societate intr-un circuit financiar fictiv, alaturi de S.C. G.F.R. S.A., S.C. GRAMPET S.A. si S.C. RAPID COM S.R.L., in scopul atat al savarsirii infractiunii de EVAZIUNE FISCALA, cat si al SPALARII BANILOR astfel obtinuti.

Circuitul financiar a vizat savarsirea infractiunii de EVAZIUNE FISCALA prin intermediul S.C G.F.R. S.A., urmare a inregistrarii unui contract fictiv de subinchiriere vagoane de la S.C. RAPID COM S.R.L., precum si prin intermediul S.C. G.F.R.-T.V.M. S.A., urmare a inregistrarii unui contract fictiv de consultanta.

Prejudiciul total creat bugetului de stat este in suma de 8.871.394,9 lei. In cauza au fost instituite masuri asiguratorii. Dosarul a fost  inaintat spre competenta solutionare  Tribunalului Iasi.

Sursa foto: realitatea