GRUPARE specializata in FRAUDE INFORMATICE, destructurata in COLABORARE cu FBI

O grupare infractionala specializata in FRAUDE INFORMATICE a fost destructurata de procurorii DIICOT Ploiesti, in COLABORARE cu FBI, membrii grupului prejudiciind 14 cetateni americani cu suma de peste o suta de mii de dolari.

Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Ploiesti, 13 persoane au fost conduse, marti, la audieri in urma a opt perchezitii domiciliare efectuate pe raza judetului Prahova si pe cea a municipiului Bucuresti, anchetatorii ridicand de la respectivele adrese documente de transfer monetar, sisteme informatice, dispozitive de stocare a datelor informatice, un pistol cu gaz, opt cartuse detinute ilegal, un pistol cu bile detinut in conditii neconforme cu normele de detinere, carduri emise de unitati bancare din SUA, un pasaport fals si bani.

Citeste si: Perchezitii DIICOT pentru fraude informatice controlate de Zlate Catalin si Ciuvat Cristian

De asemenea, FBI a efectuat in SUA mai multe perchezitii in urma carora a depistat un numar mare de acte de identitate falsificate (pasapoarte, permise de conducere auto pe numele unor persoane din Cehia, Slovenia si Franta) utilizate pentru deschiderea de conturi si transferuri bancare. Aceste date, precum si rezultatul intregii investigatii desfasurate de FBI au fost puse la dispozitia autoritatilor judiciare romane.

Din probele administrate in cauza a reiesit ca, in perioada 2011-2013, in municipiul Ploiesti a fost constituit un grup infractional organizat format din 14 persoane profilat pe comiterea unor infractiuni de skimming, retrageri frauduloase de numerar, falsuri informatice si FRAUDE INFORMATICE, precum si fals privind identitatea, ai carui membri si-au desfasurat activitatea pe teritoriul Romaniei si al Statelor Unite ale Americii.

Practic, unii membri ai gruparii infractionale postau pe diverse siteuri de specialitate anunturi aparent reale privind vanzarea unor autoturisme si pretindeau o parte din pret ca avans de la victima.

“Alti membri ai grupului s-ar fi deplasat in SUA pentru a-si deschide conturi bancare folosind documente de identitate false, conturi in care partile vatamate au transferat bani, reprezentand «avansul» pentru autoturismele pe care doreau sa le achizitioneze. Din aceste conturi, sumele de bani erau retrase si transferate in tara, prin intermediul unor companii de transfer monetar rapid, pe numele mai multor persoane recrutate in acest sens”, se arata intr-un comunicat al DIICOT Ploiesti.

Citeste si: Cum descopera FBI hackerii din Romania

Membrii aceluiasi grup infractional au utilizat pe teritoriul SUA, in anul 2012, echipamente de skimming pentru a obtine date de carduri bancare, date ce erau inscriptionate pe carduri blank si folosite la retrageri frauduloase de numerar.

Pana la acest moment, anchetatorii au identificat 14 persoane vatamate, fiind vorba despre cetateni ai SUA, prejudiciul cauzat acestora fiind de peste 100.000 de dolari americani.

Un numar de sapte suspecti au fost retinuti de procurori pentru savarsirea infractiunilor de constituire si aderare la un grup infractional organizat, frauda informatica, fals informatic, detinerea de instrumente in vederea falsificarii de valori, fals privind identitatea si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Fata de patru dintre acestia s-a cerut masura arestarii preventive, ceilalti trei fiind pusi sub control judiciar.

Magistratii de la Tribunalul Prahova au respins solicitarea de arestare preventiva a celor patru inculpati si au dispus, de asemenea, masura controlului judiciar, procurorii DIICOT contestand solutia.

Ancheta in acest dosar a fost derulata in colaborare cu Biroul Federal de Investigatii (FBI) din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, avand sprijinul de specialitate al lucratorilor Directiei Operatiuni Speciale — IGPR si al Serviciului Roman de Informatii.

Perchezitiile au fost efectuate cu politisti ai BCCO Ploiesti si Bucuresti, cu sprijinul Gruparii Mobile de Jandarmi Ploiesti.