Gruparea jihadista STAT ISLAMIC a preluat CONTROLUL asupra AEROPORTULUI din SIRTE, LIBIA

Gruparea jihadista STAT ISLAMIC (SI) a preluat controlul asupra aeroportului din Sirte, oras situat la est de Tripoli, dupa retragerea, joi seara, a combatantilor din cadrul coalitiei de militii Fajr Libya, au anuntat vineri un responsabil si organizatia jihadista, informeaza AFP.

Baza aeriana Al-Qardabiya, unde se gaseste aeroportul international din Sirte, devine primul aeroport cucerit de SI de cand gruparea jihadista este activa in Libia.

Baza ”a cazut in mainile organizatiei SI”, a declarat Mohammed Al-Chami, responsabil apropiat de Far Libya. Gruparea SI a anuntat, la randul sau, ca a preluat controlul asupra aeroportului.

CITESTE SI: ARME, COCKTAILURI MOLOTOV si EXPLOZIBIL, depistate de politistii moldoveni la doua adrese din Chisinau

Chami a declarat, pentru AFP, ca jihadistii au profitat de o operatiune de redesfasurare a trupelor insarcinate cu protejarea sectorului pentru a se infiltra si ocupa locul. Baza a fost evacuata in totalitate de catre trupele afiliate Fajr Libya, potrivit acestuia.

Gruparea Stat Islamic controleaza din februarie ample zone din regiunea Sirte, in mod concret localitatea Noufliyeh, devenita fieful sau local.

Fajr Libya, care a preluat controlul asupra Tripoli in august 2014, a insarcinat ‘batalionul 16’ sa apere si sa securizeze Sirte, oras de coasta situat la 450 de kilometri est de capitala libiana.

CITESTE SI: ALERTA! ADEPTI ai GRUPARII STAT ISLAMIC, RETINUTI in CHISINAU

Stat Islamic a anuntat pe Twitter ca ”lupte violente au opus-o trupelor afiliate Fajr Libya in toate sectoarele din Sirte” si a confirmat cucerirea bazei aeriene Al-Qardabiya.

Libia este cufundata in haos dupa prabusirea, in 2011, a regimului Muammar Gaddafi si militiile fac aici legea. Fajr Libya a cucerit, in 2014, Tripoli, fortand guvernul recunoscut de comunitatea internationala, precum si parlamentul, sa se exileze in estul tarii.

Sursa foto www.radiochisinau.md