Gruparea STAT ISLAMIC a PIERDUT CONTROLUL asupra principalului PUNCT de TRECERE spre TURCIA

Rebelii sirieni au cucerit joi principalul punct de trecere spre Turcia folosit de jihadistii din Statul Islamic, anunta Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP.

Este o noua lovitura dura pentru gruparea ultraradicala, care a pierdut in cateva saptamani orasul antic Palmyra, intersectia strategica de la al-Qaryatayn iar mai multi comandanti ai sai au fost ucisi in lovituri aeriene.

“Factiuni rebele si islamiste au preluat controlul nord-estului al-Rai”, localitate de granita cu Turcia, in provincia Alep (nord), a afirmat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO, care a precizat ca “este vorba de principalul si unul dintre ultimele puncte de intrare si iesire cu Turcia”.

CITESTE SI: RECOMPENSA URIASA PUSA PE CAPETELE LIDERILOR STATULUI ISLAMIC DIN TURCIA

“Rebelii au intrat azi in al-Rai dupa doua zile de lupte in zona”, a adauga5t Abdel Rahmane, care dispune de o larga retea de surse in Siria.

Acum, SI mai dispune ca punct principal de tracere pe cel din Halwaniye, situat intre al-Rai si Jarablos, spre est.

Dar “prin al-Rai tranzitau in principal jihadistii SI in timp ce cel din Halwaniye este rezervat comandantilor de rang inalt”, a explicat Abdel Rahmane.

In ceea ce priveste punctul din Jarablos, acesta este tehnic “inactiv deoarece este sub supravegherea coalitiei internationale conduse de Statele Unite”, a aratat el.

CITESTE SI: STATUL ISLAMIC A LANSAT UN NOU CLIP DE PROPAGANDA: TREI CAPITALE EUROPENE VIZATE DE JIHADISTI

In ultimele zece zile, SI a pierdut cel putin 18 localitati controlate de doi ani in provincia Alep.

“Toti combatantii din Siria par astazi sa isi concentreze operatiunile impotriva SI, fie ca e vorba de rebeli, de regim sau de kurzi”, care avanseaza in prezent spre Jarablos, a subliniat Abdel Rahmane.

“Este un fel de distribuire a rolurilor supervizata de americani si de rusi”, a mentionat acesta.

Sursa foto: gandul