Grupul de la VISEGRAD vrea solutii unanim acceptate la consiliul JAI

Grupul de la Visegrad insista ca la Consiliul JAI in chestiunea migrantilor sa se adopte solutii unanim acceptate, a declarat luni la Praga ministrul ceh de externe, Lubomir Zaoralek, relateaza agentiile AFP si EFE.

Statele din Europa Centrala, ce resping in continuare propunerea de impartire a refugiatilor prin cote obligatorii intre tarile Uniunii Europene, ‘sunt atasate ideii de a se ajunge la o pozitie comuna’ in cadrul Consiliului extraordinar Justitie si Afaceri Interne (JAI), a mai declarat Lubomir Zaoralek la finalul unei reuniuni la care au participat omologii sai din celelalte trei tari ale Grupului de la Visegrad, respectiv Ungaria, Slovacia si Polonia, si ministrii de externe din Letonia si Luxemburg.

CITESTE SI: GRUPUL DE LA VISEGRAD isi va mentine pozitia de RESPINGERE A COTELOR DE REFUGIATI

‘Ne-am dat seama ca Europa are nevoie de o actiune colectiva comuna care sa grabeasca rezolvarea unei situatii ce este in continuare foarte dificila’, a adaugat gazda reuniunii. 

La randul sau, ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a carui tara asigura presedintia UE, a declarat ca la aceasta intalnire ‘au fost puse pe masa toate punctele asupra carora exista divergente’. ‘Am analizat problemele si am inteles multe lucruri. Inca exista probleme de rezolvat. Maine va fi o zi importanta. Toti stim ca trebuie sa gasim o solutie europeana comuna. Vom face totul pentru ca reuniunea (Consiliului JAI) de maine sa conduca la decizii concrete’, a adaugat el. 

CITESTE SI: REUNIUNE LUNI LA PRAGA INTRE TARILE GRUPULUI DE LA VISEGRAD SI LUXEMBURG PE TEMA CRIZEI REFUGIATILOR

‘Obiectivul reuniunii de astazi nu a fost gasirea unei solutii. (…) Aceasta este sarcina pentru maine’, a mai spus ministrul luxemburghez de externe, lasand sa se inteleaga ca nu a reusit sa convinga statele central-europene sa accepte propunerea Comisiei Europene privind impartirea migrantilor prin cote obligatorii. 

‘Maine voi cauta o solutie comuna. (…) Sarcina mea este sa vin cu o propunere asupra careia toate cele 28 de state, si subliniez, toate cele 28 se state, sa poata cadea de acord’, a insistat Jean Asselborn. 

Sursa foto: cvlpress