Grupul PPE regreta incercarile de a pastra secretul finantarii ONG-urilor

Intr-un vot astazi, Grupul PPE a respins incercarile de a pastra secretul finantarii ONG-urilor. Ascunsi in spatele solicitarilor de transparenta, Verzii si Stanga din Parlamentul European au vrut sa impiedice transparentizarea utilizarii banilor contribuabililor UE in finantarea ONG-urilor, intr-un raport al lui Sven Giegold privind transparenta, responsabilitatea si integritatea in UE .

Verzii si Stanga din Parlamentul European sunt ipocriti atunci cand solicita transparenta totala din partea deputatilor si a grupurilor de interese, dar neaga transparenta in finantarea organizatiilor neguvernamentale. Modificarile Grupului PPE privind interzicerea finantarii organizatiilor care raspandesc neadevaruri sau care lucreaza impotriva valorilor europene au fost respinse de tabara Stanga-verde in votul de astazi al sedintei plenare.

Un aspect cheie al comportamentului democratic este transparenta. Transparenta este sprijinita din toata inima de Grupul PPE. “Cu toate acestea, raportul Giegold este doar superficial in ceea ce priveste transparenta. In realitate, el incearca sa transfere puterea de la un parlament ales la ONG-uri”, a declarat europarlamentarul György Schöpflin, purtatorul de cuvant al Grupului PPE pentru afaceri constitutionale.

“Nu ar trebui sa finantam organizatiile care luptam impotriva Europei si a valorilor acesteia, nici a celor care circula stiri false. Grupul PPE doreste transparenta.” Asa vorbeau amendamentele noastre “, a declarat Markus Pieper, vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri constitutionale.

Vrem sa ne asiguram ca ONG-urile sunt tinute la acelasi standard ca orice alt grup de interese. Prin respingerea propunerilor Grupului PPE, Verzii si Stanga au impiedicat un eventual audit al Curtii de Conturi privind transparenta finantarii ONG-urilor.

Coordonatorii Comisiei pentru control bugetar au decis, la 4 mai, sa solicite Curtii de Conturi Europene o evaluare speciala a finantarii de catre UE a ONG-urilor.

“Vrem sa sprijinim marea majoritate a ONG-urilor in activitatea lor importanta si sa solicitam si mai mult sprijin financiar pentru a face acest lucru. Totusi, oile negre din familia de lobbisti neguvernamentali trebuie sa fie trase la raspundere”, a concluzionat Markus Pieper.

Pe acest subiect, Ramona Manescu MEP, PPE, membra a Comisiei de Afaceri Externe AFET a Parlamentului European, a declarat: „Am vazut ca Rusia s-a implicat in mod direct in finanatarea unor partide radicale si a unor structuri neguvernamentale din interiorul UE. Avem nevoie de un mecanism prin care sa verificam si sa cerem transparenta organizatiilor neguvernamentale in modul in care sunt finantate. ONG-urile s-au obisnuit sa fie tratae intr-un mod destul de favorizant si este greu sa le fie cerute, dintr-o data, sursele finantare. Unele au ca sursa de finantare Moscova, iar eu le-as raspunde celor care vor fi deranjate de acest lucru faptul ca, asa cum un partid politic isi asuma o doctrina, vreau sa fiu sigura in acelasi timp ca un ONG este independent. Cat de independent poti fi ca ONG daca fondurile tale vin impreuna cu mesajele dintr-o anumita zona? Stiu ca Rusia nu accepta si nu inscrie ONG-uri care au alta finantare in afara de cea ruseasca. Nu este vorba de a ingradi dreptul societatii civile, ci de a proteja cetatenii europeni de interferente nocive din exterior”.

Sursa foto: mondonews