GRUPUL PPE din PARLAMENTUL EUROPEAN: PACTUL ANTI-TERORISM (II)

Grupul PPE priveste terorismul ca pe o amenintare global ce trebuie abordata la nivel local, national, European, regional si global. Pentru intarirea securitatii cetatenilor nostri, pentru a apara valori fundamentale precum libertatea, democratia si drepturile omului si pentru a apara dreptul international, grupul PPE crede cu tarie in nevoia acuta de a intensifica masurile anti-teroriste la nivel de UE.
 
Tinand cont ca lupta impotriva terorismului cade in principal in competenta Statelor Membre, Grupul PPE este un avocet al unei abordari la nivel de UE pentru a defini mai clar natura amenintarii teroriste, pentru a dezvolta cele mai bune metode de combatere a acestei amenintari si pentru identificarea cauzelor profunde.
 
Coordonarea raspunsului la amenintarea ‚luptatorilor straini’ si intarirea controlului la granite
 
Pentru a aborda în mod eficient această amenințare, ce a continuat să crească în ultimii ani, Statele Membre trebuie să-și armonizeze răspunsul și abordarea față de luptătorii străini. Grupul PPE explorează toate opțiunile, fără a exclude nicio opțiune, inclusiv:
 
Controlul frontierelor (interne si externe): întărirea normelor existente
 
Grupul PPE reamintește atașamentul său neschimbat față de libera circulație în interiorul UE și, în consecință, exclude în mod fundamental propunerile de suspendare a sistemului Schengen. În schimb, încurajăm statele membre să înăsprească punerea în aplicare a normelor existente, care includ deja posibilitatea introducerii temporare a controalelor documentelor, să utilizeze documentele biometrice pe scară largă alături de sistemele de recunoaștere facială și să se utilizeze pe deplin noul Mecanism de Evaluare Schengen. În același timp, când vine vorba de frontierele externe ale UE, solicităm întărirea securității frontierelor, cu controale precise.
 
Pe acest subiect, Ramona Manescu MEP, membra a Grupului PPE si membra in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat: “UE se află blocată între propriile valori, care ne definesc și la care nu putem renunța și niște organizații teroriste care folosesc drepturile și libertățile europene ca arme. Protecția datelor cu caracter personal și dreptul la viață privată sunt folosite pentru ca indivizi radicalizați să comită atentate într-o țară și apoi să se ascundă în alta. Libera circulație a persoanelor este folosită de unii pentru a se alătura Daesh iar apoi pentru a se întoarce în Europa, complet neștiuți. Toleranța este folosită nu pentru practicarea propriilor tradiții și religii ci pentru a impune schimbări asupra celor din jur. Solidaritatea și dreptul civililor de a fi protejați în caz de conflict armat sunt folosite de către Daesh pentru a-și introduce luptătorii în UE, ascunși în bărcile cu migranți care traversează Mediterana. Mai mult, caracterul democratic al sistemului de luare a deciziilor în interiorul UE este pervertit și încetinit de forțe care au interes ca Uniunea Europeană să eșueze.”
 
„În interiorul propriilor granițe, Uniunea Europeană trebuie să conștientizeze că are mult mai multă putere și poate impune un cod comun de reguli. Iar cei care ajung aici, atrași de bunăstare, securitate și oportunitățile oferite în domeniul educației, cercetării, artei sau culturii trebuie să știe, încă înainte de a păși pe continent, că aceste reguli nu sunt negociabile. În Europa nu are ce căuta „Poliția Sharia”, „crimele de onoare” sunt doar „crime”, căsătoriile nu sunt legale la vârsta de nouă ani, iar Europa respectă „Charta Drepturilor Omului”. Nu cred că femeile din Köln trebuie să-și schimbe comportamentul, să umble doar în grup și să măsoare distanța în centimetri sau în metri față de „cei pe care nu-i cunosc sau cu care nu au o relație de încredere”. Religia și tradițiile, în orice stat secular și democratic, sunt practicate în intimitate, fără a impune ceva celor din jur și fără a încălca legile țării. Aceste lucruri trebuie asumate și afirmate mult mai clar, fără niciun fel de rabat sau derogare. Este singura cale posibilă pentru a stabili un cadru clar pentru toți, capabil să ofere securitate și stabilitate atât pentru majoritate cât și pentru nou veniții”, a adaugat europarlamentarul PPE.