GRUPUL PPE din PARLAMENTUL EUROPEAN: PACTUL ANTI-TERORISM (III)

Grupul PPE priveste terorismul ca pe o amenintare global ce trebuie abordata la nivel local, national, European, regional si global. Pentru intarirea securitatii cetatenilor nostri, pentru a apara valori fundamentale precum libertatea, democratia si drepturile omului si pentru a apara dreptul international, grupul PPE crede cu tarie in nevoia acuta de a intensifica masurile anti-teroriste la nivel de UE.
 
Tinand cont ca lupta impotriva terorismului cade in principal in competenta Statelor Membre, Grupul PPE este un avocet al unei abordari la nivel de UE pentru a defini mai clar natura amenintarii teroriste, pentru a dezvolta cele mai bune metode de combatere a acestei amenintari si pentru identificarea cauzelor profunde.
 
Protecția și sprijinirea victimelor terorismului în Europa și în lume
 
Grupul PPE este cel mai puternic avocat pentru protecția și sprijinirea victimelor terorismului în Europa și în întreaga lume. Grupul PPE a luptat în mod continuu pentru a acorda o atenție specială nevoilor victimelor terorismului, pentru a le proteja demnitatea și securitatea și pentru a susține delegitimizarea și demitizare terorismului. Structurile și organizațiile pentru protecția și sprijinul acestor victime trebuie să fie disponibile în toate cele 28 de state membre. Ele ar trebui să colaboreze strâns pentru a ajuta mai mult victimele și familiile lor să-și depășească durerea, să le protejeze de re-victimizare, represalii și intimidări, să-și restabilească demnitatea, să prezerveze adevărul și memoria prin comemorare adecvată și să garanteze dreptate pentru victime. Orice sprijin trebuie să fie adaptat nevoilor victimei. În acest context, Grupul PPE îndeamnă statele membre să asigure punerea integrală în aplicare a Directivei privind Drepturile Victimelor, astfel încât victimele să beneficieze de sprijin financiar, precum și de sprijin psihologic și asistență în cursul procedurilor legale.
 
Solicităm Comisiei să examineze în continuare o nouă Directivă pentru un sistem de justiție mai eficient și armonizat, pentru a garanta în mod specific sprijinul pentru drepturile și protecția victimelor terorismului. Grupul PPE subliniază, de asemenea, că UE are o responsabilitate deosebită în protejarea victimelor în zonele de criză din Orientul Mijlociu, unde comunitățile vulnerabile, cum ar fi creștinii, sunt persecutați de jihadiști.
 
Pe acest subiect, Ramona Manescu MEP, membra a Grupului PPE si membra in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat: “recunoașterea oficială a genocidului asupra minorităților religioase și în special asupra Creștinilor, alături de implicațiile legale, va genera o presiune morală puternică asupra Instituțiilor Europene, Statelor Membre și comunității internaționale, pentru a o determina la acțiune mai fermă. De asemenea, această recunoaștere atrage după sine principiul ‚responsabilității de a proteja’ din partea comunității internaționale, care va trebui să acționeze pentru a proteja populația civilă, în acord cu Carta ONU. Este deja foarte târziu. Dacă nu acționăm astăzi, va fi, încă o dată, prea târziu!”