GRUPUL PPE din PARLAMENTUL EUROPEAN: PACTUL ANTI-TERORISM (VI)

Grupul PPE priveste terorismul ca pe o amenintare global ce trebuie abordata la nivel local, national, European, regional si global. Pentru intarirea securitatii cetatenilor nostri, pentru a apara valori fundamentale precum libertatea, democratia si drepturile omului si pentru a apara dreptul international, grupul PPE crede cu tarie in nevoia acuta de a intensifica masurile anti-teroriste la nivel de UE.
 
Tinand cont ca lupta impotriva terorismului cade in principal in competenta Statelor Membre, Grupul PPE este un avocet al unei abordari la nivel de UE pentru a defini mai clar natura amenintarii teroriste, pentru a dezvolta cele mai bune metode de combatere a acestei amenintari si pentru identificarea cauzelor profunde.
 
Cooperarea cu țările terțe, cu actorii regionali și globali: regândirea abordării în combaterea terorismului
 
UE, SUA și Canada (și într-o măsură mai mică Australia și Noua Zeelandă) au observat tendința îngrijorătoare a creșterii terorismului intern și a radicalizării; cooperarea transatlantică cu aceste țări este, prin urmare, vitală. Grupul PPE subliniază meritele utilizării tuturor instrumentelor avute la dispoziție pentru o mai bună utilizare în comun a informațiilor disponibile și pentru cooperarea inter-instituțională (inclusiv acordul PNR și TFTP) și regretă atacurile politice venite dinspre socialiști, verzi și alte grupuri politice la adresa PNR sau TFTP.
 
Evenimentele din ultimii ani ne obligă să evaluăm principalele slăbiciuni care au caracterizat cooperarea anterioară în domeniul combaterii terorismului cu țări precum Balcanii de Vest, Turcia (țara de tranzit în zonele de conflict), țările din Golf și alte state arabe. Trebuie să ne unim eforturilor în lupta împotriva radicalizării, în urmărirea finanțării terorismului și în construirea de argumente împotriva fundamentalismului islamist.
 
Combaterea terorismului și schimbul de informații ar trebui să reprezinte un element-cheie în relațiile UE cu aceste țări.
 
De asemenea, este esențial să se consolideze această cooperare cu organizațiile regionale, cum ar fi Liga Arabă, Uniunea Africană și Consiliul de Cooperare al Golfului.
 
Grupul PPE salută, prin urmare, Memorandum de Înțelegere semnat cu Liga Statelor Arabe privind cooperarea în combaterea terorismului.
 
De asemenea, UE trebuie să urmărească și să promoveze cooperarea cu Organizația Națiunilor Unite, în special cu Comitetul său pentru combaterea terorismului.
 
Pe acest subiect, Ramona Manescu MEP, membra a Grupului PPE si membra in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat: „în relația UE cu țările din Golf, obiectivele comune reprezintă baza pe termen lung pentru dezvoltarea economică, care, în schimb, este capabilă să susțină stabilitatea și securitatea regională. Țările puternice și stabile din punct de vedere economic și politic din regiunea Golfului și Orientului Mijlociu, reprezintă garanția că terorismul, extremismul și tulburările provocate nu se vor perpetua la nesfârșit. Ele reprezintă, de asemenea, un sprijin regional pentru țările care nu sunt astăzi atât de norocoase, care sunt blocate în instabilitate și războaie civile, așa cum sunt Siria, Libia sau Yemen. Aceasta arată oamenilor obișnuiți că există o alternativă este posibilă și cu efort comun din partea țărilor UE, a țărilor Ligii Arabe și a comunității internaționale, tendința va fi inversată și, în loc de a exporta terorism și instabilitate, zona va exporta speranță, normalitate și șansa unei vieți decente.”