Grupul PPE va discuta la Talin despre constructia solutiilor Europene in domeniul apararii

Biroul Grupului PPE din Parlamentul European se va intruni pe 7 si 8 septembrie la Talin pentru a dezbate noile amenintari si provocari de securitate la adresa Europei. Tematica acoperita va include razboiul cibernetic, dezinformarea si stirile false, relatiile cu Rusia si Uniunea Europeana a Apararii. Membrii Grupului PPE vor finaliza de asemenea documentele privind politica pentru relatia cu Rusia si Uniunea Apararii.
 
Manfred Weber, Liderul Grupului PPE,  a declarat: “Modul de viata european, valorile pe care este construita societatea noastra, sunt amenintate azi la un nivel fara precedent si depinde doar de noi sa le aparam. Aceasta este concluzia a ceea ce se intampla din punct de vedere politic in vecinatatea noastra. Pentru Grupul PPE, o Europa mai sigura poate fi obtinuta doar printr-o mai buna colaborare intre tarile europene. Trebuie sa stam uniti, sa stam impreuna si sa gasim solutii comune. Credem ca dezvoltarea unor solutii comune de aparare la nivel european este calea catre recapatarea sigurantei in Europa. Acesta este unul dintre subiectele pe care le vom discuta saptamana aceasta la Talin.”
 
Tunne Kelam MEP, PPE, Seful delegatiei Estoniei, a declarat: “Este in interesul Estoniei si al Uniunii Europene sa avem o Uniune a Apararii puternica. In lumina razboilui hibrid care este in plina desfasurare, trebuie sa ne aparam impotriva actiunilor care incearca sa ne destabilizeze prin atacuri cibernetice, trolling si stiri false. Estonia a fost tinta unor atacuri cibernetice ale Rusiei. Este foarte potrivit momentul pentru ca Grupul PPE sa discute la Talin despre problemele de securitate si aparare pentru a face Europa mai sigura.”
 
Ramona Manescu MEP, PPE, membra a Comisiei de Afaceri Externe AFET a Parlamentului European, a declarat: „Peisajul de securitate din jurul Uniunii Europene s-a schimbat major in ultimii 5-6 ani, iar astazi, nu doar ca suntem inconjurati de conflicte, dar unele dintre ele reprezinta o amenintare directa la adresa securitatii cetatenilor nostri. Inca ne lipsesc mecanismele adecvate de aparare si suntem vulnerabili la contaminare. Nu este vorba doar despre terorism ci si despre noile amenintari hibride, neconventionale, care continua sa evolueze si sa se adapteze, initial prin folosirea internetului, iar acum a retelelor sociale. Trebuie sa ne concentram asupra acestor noi amenintari, pentru ca, desi ele nu implica tancuri si rachete, sunt mult mai perfide si mai periculoase. Astazi vedem doar franturi din amenintarea potentiala venind dinspre mecanismele de propaganda si manipulare detinute de Rusia, iar marea majoritate a celor 500 de milioane de cetateni europeni sunt in totala necunostinta de cauza in aceasta privinta.”
 
Printre cei care vor lua cuvantul in cadrul intalnirii se afla: Jens Stoltenberg, Secretarul General NATO; Maria Dolores De Cospedal, Ministrul Spaniol al Apararii; Jüri Luik, Ministrul Estonian al Apararii; Mikhail Khodorkovsky, activist al opozitiei din Rusia, Fondator al `Open Russia`; Vladimir V. Kara-Murza, politician al opozitiei din Rusia, Vice-Presedinte al `Open Russia`; Grégoire De Saint-Quentin, General de Corp de armata, Sef de Stat Major Adjunct; Bogdan Klich, fost Ministru al Apararii in Polinia si Janis Sarts, Director al Centrului de Excelenta STRATCOM al NATO.