GUSTAV KLIMT – 150 de ani de la nasterea pictorului austriac

GUSTAV KLIMT, pictorul si decoratorul austriac, este omagiat de GOOGLE printr-un logo special, care aduce aminte de una dintre cele mai cunoscute operele ale sale – Sarutul.

GUSTAV KLIMT, nascut pe 14 iulie 1862 la Viena, se dovedeste de mic talentat la desen si la 14 ani este admis la scoala de Arte Aplicate din Viena.KLIMT, alaturi de fratele sau si inca un prieten, decid sa lucreze in comun si primesc mai multe comenzi de portelanuri sau proiecte pentru ilustratii. in 1880, cei trei obtin doua comenzi mari: decoratiunea palatului Sturan si pictarea unui tablou pentru cladirea principala a statiunii balneare Karlovy Vary.

Cei doi frati KLIMT si prietenul lor fondeaza o scoala de arta decorativa si primesc o comanda chiar din Romania, unde ajuta la decorarea castelului Peles din Sinaia.

Treptat, insa, GUSTAV KLIMT se remarca si incepe sa lucreze pe cont propriu. Pictorul austriac ramane in istorie drept unul dintre fondatorii Secesiunii, curent a carui filosofie este cautarea adevarului despre existenta umana.

De-a lungul vietii, GUSTAV KLIMT a pictat portrete – majoritatea reprezentand-o pe femeia iubita, Emilia Floge – dar si nuduri sau natura moarta. Majoritatea picturilor sale au doua caracteristici comune: prezenta culorilor deschise si lipsa perspectivei. GUSTAV KLIMT a murit pe 6 februarie 1918.

Unul dintre tablourile pictate de KLIMT, Portretul Adelei Bloch-Bauer , s-a vandut la licitatie in 2006, pentru 135 de milioane de dolari.GOOGLE a omagiat in trecut multe personalitati ori date marcante din istoria omenirii sau a pregatit utilizatorilor diverse surprize in momentul in care efectuau o anumita cautare pe GOOGLE.