GUVERN: Grup de lucru pentru elaborarea unui mecanism de stabilire a salariului minim brut

Guvernul a decis miercuri constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut pe tara, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

Acesta a precizat ca Executivul a aprobat în acest sens un memorandum.

“În urma discutiilor pe care le-am avut pentru stabilirea salariului minim la finalul anului trecut, am anuntat ca vom constitui acest grup de lucru. Suntem una dintre cele sapte tari europene care nu au un sistem cuantificabil si direct de stabilire a salariului minim. Acest mecanism automat de indexare trebuie constituit în cadrul grupului. E un grup care presupune prezenta (…) vicepremierilor, ministrilor de Finante, Justitie si Munca — ministrul Muncii controleaza, conduce acest grup—, reprezentanti sindicali, dar si patronali, pentru ca, evident, este un subiect care intereseaza toate aceste componente ale societatii. Vom incepe lucrul, asadar, pentru constituirea acestui mecanism automat de indexare în perioada imediat urmatoare”, a afirmat Suciu, la Palatul Victoria.

CITESTE SI: GUVERNUL aproba constituirea comisiilor pentru INSOLVENTA persoanelor fizice

Potrivit acestuia, se doreste ca acest mecanism de indexare a salariului minim brut pe tara sa fie implementat de anul viitor.

“Speram pentru anul viitor sa avem un mecanism de indexare, avem decizia pe care o stiti pentru 1 mai si speram ca urmatoarea decizie de indexare a salariului minim sau de crestere sau de modificare a legislatiei privind salariul minim sa se faca pe baza mecanismului de indexare”, a mai aratat Suciu.

Grupul de lucru pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de baza minim brut pe tara garantat în plata va avea doua persoane din cadrul confederatiilor sindicale, doua din cadrul confederatiilor patronale, cate un secretar de stat si doi-trei reprezentanti din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri si Institutului de Statistica. Grupul va fi coordonat de Ministerul Muncii, care va asigura si secretariatul tehnic. Ministrul Muncii va prezida sedintele grupului de lucru, mentioneaza Guvernul, într-un comunicat.

Guvernul a adoptat, in 30 decembrie 2015, hotararea care prevede cresterea salariului minim de la 1.050 lei la 1.250 lei, incepand cu data de 1 mai.

 Sursa foto: evz