GUVERN: Liceenii din clasele terminale vor beneficia de decontarea manualelor in limita a 55 de lei

Peste 362.500 de elevi aflati in anul scolar 2015-2016 in ciclul superior al invatamantului liceal de stat in clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru achizitionarea de manuale scolare in limita a 55 de lei pentru fiecare elev, stabileste o Hotarare aprobata miercuri de Guvern.

Potrivit unui comunicat de presa transmis AGERPRES de catre Guvern, masura are scopul sa contribuie la cresterea calitatii procesului educational prin accesul elevilor din ciclul liceal superior la resurse educationale, ceea ce se va reflecta cu siguranta si la nivelul rezultatelor la examenul national de bacalaureat.

Potrivit actului normativ, pentru decontarea cheltuielilor de achizitionarea a manualelor scolare, elevii inmatriculati in clasele a XI-a, a XII-a si a XIII-a depun la secretariatul unitatii de invatamant o solicitare scrisa, insotita de factura fiscala/facturile fiscale din care reies numele elevului/parintelui sau tutorelui legal instituit, informatiile referitoare la manualele achizitionate — suma achitata, titlul, autorii, editura, dupa caz. Unitatile de invatamant deconteaza pana la data de 18 decembrie 2015 sumele cheltuite , pentru care au fost depuse documente justificative pana la data de 15 noiembrie 2015. Conform Hotararii, se deconteaza sumele cheltuite pentru achizitionarea manualelor scolare care se regasesc in lista manualelor aprobate de Ministerul Educatiei pentru nivelul de clasa la care este inmatriculat elevul.

De aceasta masura se estimeaza ca vor beneficia in anul scolar 2015-2016 aproximativ 362.500 elevi, iar suma preconizata pentru decontarea manualelor este de aproximativ 20 de milioane de lei, precizeaza comunicatul Guvernului.

Sumele destinate decontarii cheltuielilor pentru achizitionarea manualelor scolare pentru elevii din clasele terminale de liceu se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Elevii, prin intermediul Consiliului National al Elevilor, au salutat intr-un comunicat de presa decizia ministrului Educatiei de a acorda manuale elevilor din anii terminali, precum si sustinerea includerii manualelor gratuite in bugetul anului viitor pentru clasele I-XII, in conformitate cu prevederile legii educatiei nationale.

 Sursa foto dcnews