GUVERNUL a ADOPTAT Ordonanta de urgenta privind INTERCEPTARILE

Ordonanta de Urgenta privind “unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal” a fost adoptata vineri seara de Guvern, la scurt timp dupa ce proiectul a primit avizul CSAT.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Guvernului, DAN SUCIU, si ministrul Justitiei, RALUCA PRUNA, intr-o declaratie de presa. “Am vrut sa venim de indata cu o solutie care sa faca imposibila sincopa” in anchetele penale, a declarat ministrul Justitiei, RALUCA PRUNA.

Proiectul acestei ordonante prevede ca sintagma “alte organe specializate ale statului” va fi eliminata din Codul de Procedura Penala. OUG introduce precizari clare ca probele sunt obtinute nemijlocit de procuror, organele de cercetare penala sau lucratori specializati din cadrul politiei iar modul cum sunt puse in executare mandatele va fi controlat de presedintele Inaltei Curti sau de un procuror desemnat de acesta. 

CITESTE SI: CSAT a avizat ordonanta privind INTERCEPTARILE. IOHANNIS: O solutie la o problema ce preocupa institutiile si opinia publica. UPDATE

De asemenea, legea de organizare a SRI va fi modificata pentru a delimita fara echivoc supravegherea tehnica dispusa pe un mandat de siguranta nationala de interceptarile realizate de procurori.

In Nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de urgenta “privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal” se mai arata ca prin masuri tehnice, se va realiza partajarea infrastructurii (servere de management al interceptarii si console de administrare si operare) astfel incat sa se realizeze accesul nemijlocit si utilizarea independenta de catre organele de urmarire penala. Modul concret de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare ar urma sa fie stabilit prin protocoale de cooperare. 

Reamintim ca plenul Curtii Constitutionale a admis la jumatatea lunii februarie, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de “organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei”, ci si de “alte organe specializate ale statului”.

Sursa foto: ziare