GUVERNUL a adoptat OUG privind deblocarea solutionarii a mii de dosare de RETROCEDARE

Printr-o Ordonanta de Urgenta, Guvernul a decis ca terenurile de pana la 1.000 metri patrati in mediul urban si de pana la 3.000 metri patrati in mediul rural vor fi considerate “curti-constructii” la redrocedarea catre proprietari numai daca acestia fac dovada ca, in momentul preluarii abuzive, pe suprafata lor erau constructii, scrie Mediafax.

In aproximativ 80% din cele aproximativ 2.000 de dosare in care s-au solicitat documente in vederea stabilirii categoriei de folosinta a terenurilor la momentul preluarii abuzive, propunerile vizeaza acordarea de despagubiri pentru suprafete mai mici sau egale cu cele mentionate.

Guvernul arata ca titularii unor dosare de despagubire nu detin documente care sa ateste categoria de folosinta a terenurilor solicitate, respectiv daca la data preluarii abuzive acestea erau terenuri agricole sau curti-constructii. in aceste conditii, desi in dosar se face dovada dreptului de proprietate si a intinderii acestuia, Comisia nu poate emite o decizie de validare pe motiv ca astfel, ar acorda masuri compensatorii peste limita de 50 de hectare de teren agricol, limita stabilita prin Legea 165/2013.

Din cele 6.000 de dosare analizate dupa intrarea in vigoare a legii mai sus mentionate aproximativ 2.000 au fost inaintate Comisiei in vederea emiterii unei decizii. Pentru aproximativ 4.000 de dosare, Secretariatul Comisiei Nationale nu a putut inainta o propunere de decizie intrucat desi documentele din dosare au confirmat existenta si intinderea dreptului de proprietate, nu s-a putut stabili si respectarea limitei de 50 de hectare. Acest blocaj are ca efect nerespectarea termenelor legale de solutionare a dosarelor, termene stabilite prin Legea 165/2013.

Totodata, actul normativ reglementeaza si o serie de aspecte procedurale.

Astfel, Comisia speciala de retrocedare a unor bunuri imobile ce au apartinut cultelor religioase si comunitatilor apartinand minoritatilor nationale din Romania (Comisia speciala) isi modifica componenta prin cooptarea cate unui reprezentant al Institutiei Prefectului si autoritatii publice locale. Acestia se vor alatura reprezentantilor ministerelor Culturii si Cultelor, Justitiei, Finantelor Publice, Secretariatului General al Guvernului si Cancelariei Primului-Ministru.

Completarea componentei Comisiei speciale are drept scop implicarea efectiva a coordonatorilor administratiei publice in luarea deciziilor cu privire la imobilele ce urmeaza sa fie retrocedate. Comisia speciala isi va desfasura activitatea in prezenta a minim cinci membri si va decide cu majoritatea de voturi a celor prezenti.

Sursa foto www.libertatea.ro