Guvernul a aprobat acordul cu Moldova privind preluarea posturilor nationale de televiziune

TVR si MOLDOVA 1 se vor vedea atat in Romania cat si in Republica Moldova! Acordul dintre Guvernul de la Bucuresti sic el de la Chisinau privind colaborarea in domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici a fost semnat la Chisinau.

Respectivul acord a fost parafat la 31 martie, de catre ministrul de Externe, Titus Corlatean, si de catre ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Natalia Gherman, precizeaza MAE, intr-un comunicat.

Dupa publicarea in Monitorul Oficial a Hotararii Guvernului pentru aprobare, Ministerul Afacerilor Externe va notifica autoritatile din Republica Moldova cu privire la indeplinirea, de catre partea romana, a procedurilor interne pentru intrarea in vigoare a acestui Acord.

Citeste si: Un nou CUTREMUR la PRO TV! Cel mai tare prezentator al postului, pe picior de plecare

Potrivit MAE, acordul prevede obligativitatea operatorilor de cablu din Romania si Republica Moldova de a prelua serviciile de programe ale societatilor publice de televiziune din cele doua state. Sunt create astfel conditiile pentru retransmiterea in Romania a programelor postului Moldova 1, prin cablu (in regim must carry).

De asemenea, Acordul vine sa intareasca termenii pentru retransmiterea programelor TVR in Republica Moldova, prin cablu si respectiv in modul digital, asa cum au fost stabiliti prin Intelegerea amiabila semnata la 12 septembrie 2013, la Bucuresti, care a fost validata ulterior prin Decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 7 noiembrie 2013, precizeaza MAE.

Citeste si: STELIAN TANASE: TVR News, TVR3, TVR HD si TVR Moldova ar putea fi inchise

Totodata, Ministerul de Externe reaminteste faptul ca Deciziile Curtii au putere executorie obligatorie, prevaland in fata oricaror reglementari nationale.