GUVERNUL a aprobat ORDONANTA de URGENTA privind SALARIILE BUGETARILOR

Peste 650.000 de bugetari vor primi din septembrie salarii mai mari. Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o ordonanta de urgenta in acest sens. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii, Dragos Pislaru, intr-o conferinta de presa.

“Incercam sa corectam niste inechitati care s-au strans de ani de zile, dupa o incercare in 2010 de a avea o lege-cadru, dar care nu s-a aplicat niciodata. Nu vom rezolva toate problemele prin aceasta ordonanta de urgenta, dar stim exact ce rezultate va avea, pe ce date stam si stim ca peste 650 de mii de oameni vor beneficia de efectele acestei OUG”, a transmis Dragos Pislaru, precizand ca vor exista practic doua etape de majorari salariale.

Astfel, 650 de mii de angajati – numar ce reprezinta 50% din totalul bugetarilor – vor primi salarii marite din septembrie 2016. Ceilalti vor beneficia de lefuri mai mari de la 1 ianuarie 2018. Pislaru a mai spus ca impactul bugetar in 2017 al masurilor va fi de 2,6 miliarde de lei.

Proiectul va fi trimis in Parlament pentru aprobare. Daca totul va merge conform planului, la rectificarea bugetara din iulie se vor da banii necesari, urmand ca masura sa intre in vigoare in august, astfel incat bugetarii sa primeasca salariile marite in septembrie.

Pislaru a explicat ce efecte va avea ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvern. Mai exact, se vor face corectiile necesare pentru ca principiul “la munca egala sa fie plata egala” sa poata fi implementat in mod corect. Ministrul Muncii a amintit ca exista situatii in care persoane cu aceeasi functie si care lucreaza in acelasi birou au salarii diferite, insa OUG rezolva problemele de acest gen. El a mai vorbit si despre situatia medicilor si a celorlalti angajati din sectorul de sanatate.

“Observam ca exista niste diferente majore in modul in care sunt salarizati cei din sectorul medical si ca exista o penurie de personal. (…) Multi dintre specialisti au plecat in strainatate. Am facut o reasezare a grilei de salarizare si am rezolvat disfuncionalitatile atat pe orizontala – pentru ca un medic de o functie x si o vechime y sa aiba acelasi salariu de baza, oriunde s-ar afla – dar si pe verticala, ca sa existe un progres in functie de anii de munca”, a mai spus Pislaru.

CITESTE SI: SALARIZARE BUGETARA: CUM ARATA ULTIMA FORMA A NOULUI SISTEM

Practic, Guvernul a decis ca medicii sa nu mai fie platiti in functie de orasul in care isi exercita meseria. De asemenea, din 2017 va fi introdus bonusul de performanta, care va reprezenta 2 la suta din masa salariala.

Grila de salarizare pentru angajatii din educatie e realizata pe principii similare, cu mentiunea ca bonusul de performanta va fi introdus din 2018 pentru profesori.

Vezi varianta legii salarizarii bugetarilor propusa de Ministerul Muncii si cum ar arata grilele de salarizare

Care vor fi noile salarii

Salarii profesori grad didactic I, invatamant preuniversitar

grad 0, vechime 1-6 ani: 1.896 lei

grad 5, vechime peste 40 de ani: 3.608 lei

Salarii invatatori grad didactic I

vechime 6-10 ani: 1.808-1.995 lei

vechime 30-35 ani: 2.649 lei

Salarii debutanti, studii medii

vechime de pana la 1 an: 1.495 – 1.862 lei

Salarii profesori universitari

vechime 6-10 ani: 2.991-3.465 lei

vechime peste 40 de ani: 6.935 lei

Salarii functii de conducere, invatamantul superior

decan: 6.474 – 7.662 lei

rector: 7.662 – 8.819 lei.

Sursa foto: jurnalul