GUVERNUL a aprobat strategia nationala privind IMIGRATIA pentru perioada 2015-2018

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o Hotarare, Strategia nationala privind imigratia pentru perioada 2015-2018 si Planul de actiune pe anul 2015. Documentul va fi transmis Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

Guvernul sustine ca prin aceasta strategie se urmareste asigurarea unui acces mai bun la azil a persoanelor care au nevoie de protectie, o mai buna calitate a conditiilor de primire si decizii mai rapide si mai fiabile in materie de azil. Transpunerea integrala si punerea in aplicare efectiva a sistemului european comun de azil (SECA) reprezinta o prioritate. 

Avand in vedere problemele cu care s-au confruntat statele din imediata vecinatate a Romaniei, se au in vedere masuri pentru gestionarea unitara si coerenta a situatiilor determinate de posibila aparitie a unui aflux de imigranti ilegali pe teritoriul Romaniei, generat de situatii de criza de natura politica, sociala, economica sau militara, precizeaza Guvernul printr-un comunicat de presa.

CITESTE SI: LIVE TEXT KLAUS IOHANNIS la PARLAMENT: CRIZA REFUGIATILOR nu poate fi rezolvata printr-o abordare matematica

Potrivit Guvernului, strategia nationala are ca scop gestionarea eficienta a fenomenului imigratiei si include obiective strategice generale, obiective specifice si directii de actiune care reflecta politicile stabilite la nivel european, adaptate la realitatile nationale. Astfel, pentru urmatorii patru ani, se va urmari gestionarea eficienta a imigratiei, sub toate aspectele sale, respectiv prin: remedierea lacunelor in materie de competente specifice si prin atragerea lucratorilor inalt calificati, o abordare mai robusta a imigratiei ilegale si readmisiei, inclusiv o cooperare mai buna cu tarile terte, protejarea celor care au nevoie de ajutor printr-o politica ferma in domeniul azilului.

Cooperarea intre autoritatile cu competenta in domeniul combaterii imigratiei ilegale, inclusiv a traficului de persoane si a traficului de migranti ca elemente componente ale acesteia, vor constitui prioritati.

Autoritatile romane vor contribui la crearea unui sistem de admitere flexibil, dar, in acelasi timp vor acorda o atentie deosebita cetatenilor proveniti din statele cu potential migrationist sau care pot aduce atingere sigurantei nationale.

Acoperirea deficitului existent pe piata fortei de munca, inclusiv prin atragerea de persoane cu inalta calificare, se va face cu protejarea propriilor cetateni. Romania, prin autoritatile competente, va crea cadrul procedural si legislativ favorabil atragerii si ramanerii pe teritoriul Romaniei a investitorilor.

De asemenea, institutiile cu competente in domeniu vor avea in vedere modificarea legislatiei nationale pentru inlaturarea inadvertentelor si crearea unui cadru legal favorabil admiterii, inclusiv prin transpunerea directivelor europene in materie.

Avand in vedere ca imigratia si azilul sunt influentate, in foarte mare masura, de evenimentele care au loc la nivel mondial, au fost identificate urmatoarele aspecte care pot influenta, pe termen mediu si lung, situatia operativa din zona de competenta:


Avand in vedere acest context, in Strategia nationala privind imigratia 2015-2020 au fost stabilite urmatoarele obiective strategice generale:

Strategia nationala cuprinde mai multe obiective

CITESTE SI: Doi IMIGRANTI au fost RETINUTI de graniceri. Cand au aflat ca sunt in ROMANIA i-a umflat PLANSUL!

Planul de actiune pe anul 2015, aprobat prin acelasi act normativ, constituie un mijloc prin care se stabilesc activitati concrete care sa conduca la crearea unui sistem flexibil pentru stoparea fenomenului migrationist aflat in crestere, mai precizeaza Guvernul.

Sursa foto: realitatea