Guvernul a AVIZAT FAVORABIL initiativa legislativa care pedepseste DEZVALUIREA DE INFORMATII din dosarele PENALE. UPDATE

Guvernul a acordat in sedinta de miercuri AVIZ FAVORABIL propunerii legislative initiate de senatorul PSD SERBAN NICOLAE care prevede ca orice cetatean care DEZVALUIE INFORMATII din dosarele PENALE risca o pedeapsa de pana la trei ani de inchisoare.

UPDATE 19.47: Senatorul PSD SERBAN NICOLAE a explicat, la postul B1 TV, avizul favorabil dat de Guvern pentru amendamentul care prevede pedeaspa cu inchisoarea pentru dezvaluirile de informatii din dosarele penale.

El a precizat ca modificarile la Codul Penal au fost propuse pentru “ca sa nu se mai manipuleze informatiile din dosarele penale compromitând interesele justitiei, fiind vizate doar partea in care informatiile din dosarul penal nu au caracter public”.

“Eu am facut aceasta propunere pentru ca sunt de parere ca presiunile asupra justitiei trebuie incriminate. Ma refer aici la dezvaluirea de date care potrivit legii nu au caracter public. Daca legea spune sa nu fie facute publice, atunci sa respectam legea. Si nu ma refer la informatii secrete”, a spus SERBAN NICOLAE.

“DEZVALUIREA DE INFORMATII care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza PENALA aflata in curs de cercetare, se PEDEPSESTE cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani”, se arata in proiectul de initiativa legislativa.

Citeste si: Amendamentul care poate trimite presa dupa gratii, adoptat tacit de Senat

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie adoptat si de Camera Deputatilor, decizionala in aceasa speta.

Citeste si: ANDREI HREBENCIUC ramane in AREST PREVENTIV. DECIZIA este DEFINITIVA

Initiativa legislativa a starnit o serie de critici in spatiul public dupa ce a fost aprobat tacit in luna septembrie de catre Senat.