Guvernul anunta o veritabila revolutie fiscala! Ce se intampla cu salariul si pensia minima

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat joi ca salariul minim pe economie se majoreaza de la 1.450 la 1.900 de lei! Majorarea se va produce incepand cu 1 ianuarie 2018!

Anuntul a fost facut la inceputul unei sedinte de guvern in care  s-a anuntat ceea ce pare a fi o adevarata revolutie fiscala. Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat implementarea directivei europene pentru combaterea externalizarii profiturilor multinationalelor. Acesta a oferit noi detalii legate de taxa de solidaritate, care creste la 2,25% si isi schimba numele in “contributia asiguratoare pentru munca”. Se reduc si contributiile la Pilonul II de pensii.

Ce se intampla cu salariul minim si contributiile la asigurari sociale

“Va propunem o hotarare de guvern in prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018. Astfel salariile romanilor sa nu fie afectate de reintoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare care era de 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018”, a spus Olguta Vasilescu, in deschiderea sedintei de guvern.

Aceasta a prezentat si un proiect de ordonanta de urgenta prin care indemnizatia minima de crestere a copilului creste la 1.250 lei fata de 1.233 lei in prezent, de la 1 ianuarie 2018.

In acest scop, indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata pe viitor la salariul minim ci la indicele social de referinta, care este azi 500 de lei, iar indemnizatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR, a precizat Lia Olguta Vasilescu.

Introducerea venitului minim de incluziune se amana cu un an, pana la 1 aprilie 20419 din “motive tehnice”. Asta in conditiile in care programul informatic nu este pregatit, dar si la solicitarile primarilor, a precizat ministrul Muncii.

Pensia minima se va majora la 640 lei de la 1 iulie 2018, cand se va majora si punctul de pensie la 1.100 lei .

“Suma e aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, de 1.550 lei de la 1 ianuarie 2018”, a mai spus Lia Olguta Vasilescu.

Inaintea sa, ministrul Finantelor, Ionut Misa, anuntase ca cea mai mare parte a contributiilor platite acum de angajator vor trece in sarcina angajatului. Ceea ce inseamna ca din acest salariu brut de 1.900 de lei vor fi platite toate contributiile sociale. Tot Ionut Misa a anuntat ca impozitul pe salarii si pe alte categorii de venituri va scadea de la 16% la 10%.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat joi in sedinta de guvern schimbarea radicala a politicii fiscale. Misa a anuntat scaderea de la 16% la 10% a impozitului pe venit, incluzand pe langa veniturile salariale si venituri din pensii, chirii, dobanzi. In paralel, Misa a anuntat trecerea majoritatii contributiilor din sarcina angajatorilor in sarcina angajatilor. Ministrul Finantelor a anuntat si pastrarea unei contributii de 2,25% din salariul brut in sarcina firmelor.

Scad contributiile pentru Pilonul II de pensii

Lia Olguta Vasilescu a precizat ca, incepand cu anul viitor, contributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% in prezent  la 3,7%.

Vasilescu a sustinut ca prin aceasta masura nu va fi “afectata valoarea nominala din prezent”.

“Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II de pensii va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%”, a argumentat Lia Olguta Vasi

Optimizarea fiscala a multinationalelor, in vizorul Finantelor

Ionut Misa a avertizat ca Romania va implementa, incepand cu 2018, directiva europeana pentru combaterea externalizarii profiturilor companiilor multinationale, astfel incat firmele “care evitau plata taxelor nu vor mai putea face acest lucru”.

Odata cu introducerea acestei directive, se va impune o deducere limitata a dobanzilor si va exista un “imnpozit pentru sumele transferat in afara tarii de mult in incercarea (multinationalelor) de a-si reduce baza de impozitare”, a spus ministrul Finantelor.

In plus, “vor fi impiedicate transferurile unor grupuri de firme catre filialele lor din paradisurile fiscale si nu vor mai fi oferite beneficii fisclae obtinute prin aranjamente abuzive intre firme”, a mai spus Misa.

Taxa de solidaritate se transforma in contributia asiguratoare pentru munca

Angajatorii vor plati, de la 1 ianuarie 2018, o taxa de 2,25%, dupa mutarea contributiilor sociale la angajati, denumita “contributia asiguratoare pentru munca”, a anuntat ministrul Finantelor.

Acesta a declarat, la inceputul sedintei de guvern, ca toate contributiile ramase in sarcina angajatorului dupa transferarea CAS la angajati, de 2,75% in prezent, “scad la 2,25%”.

“Contributiile ramase in sarcina angajatorului respectiv 2,75%, dupa transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2.25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente, concediu medical, creante salariale”, a declarat ministrul Finantelor.

Sursa declaratii: hotnews.ro