GUVERNUL ataca din nou la CCR PENSIILE SPECIALE ale ALESILOR LOCALI

Guvernul condus de Dacian Ciolos sesizeaza din nou la Curtea Constitutionala legea pensiilor speciale pentru alesii locali, adoptata pe 21 iunie de Senat in calitate de camera decizionala, potrivit unor surse guvernamentale,  dupa ce, potrivit senatorilor, ar fi pus-o in acord cu prima decizie a Curtii Constitutionale care o declarase neconstitutionala, tot in urma unei sesizari a Executivului, informeaza Hotnews.ro.

Guvernul afirma in textul sesizarii ca, desi legea a fost declarata neconstitutionala in urma primei sesizari, constata ca punerea in acord cu decizia nu s-a facut decat intr-o mica masura.  Un prim argument al guvernului este ca prevederile legii instituie un regim legal prin care o anumita categorie restransa de cetateni este favorizata. Ulterior, Executivul afirma ca se creeaza discriminare intre categoriile de demnitati vizate, noteaza Hotnews.

CITESTE SI: PROTESTE LA PIATA UNIVERSITATII DIN CAPITALA IMPOTRIVA DECIZIILOR CONTROVERSATE ALE PARLAMENTULUI

Un alt argument se refera la faptul ca legea se aplica retroactiv, ceea ce incalca Legea fundamentala. Guvernul atrage atentia si asupra faptului ca legea nu are un impact bugetar prevazut, nu are o analiza a numarului de persoane care vor beneficia de indemnizatiile de varsta si nu mentioneaza sursele de finantare. 

Legea care prevede acordarea de pensii speciale alesilor locali a fost adoptata marti de Senat in calitate de camera decizionala, dupa ce fusese declarata neconstitutionala de CCR la inceputul anului, cand judecatorii Curtii au admis o sesizare a Guvernului Ciolos. Legea a fost adoptata marti cu 101 voturi “pentru”, un vot “impotriva” si sase abtineri, dupa o dezbatere foarte scurta. Senatorii spun ca legea a fost reexaminata fata de forma initiala, declarata neconstitutionala de CCR.

Sursa text: hotnews.ro