Guvernul de la CHISINAU va invita o misiune FMI pentru un nou acord

Guvernul de la Chisinau ii va solicita Fondului Monetar International (FMI) sa trimita de urgenta o misiune in Republica Moldova pentru un nou acord, a anuntat joi seara premierul Pavel Filip, dupa prima sedinta a executivului, informeaza Radio Europa Libera si Radio Chisinau, citate de Agerpres. 

Anuntul lui Filip a fost facut dupa ce ministrul de finante al Republicii Moldova, Octavian Armasu, a atentionat ca pana in luna mai deficitul bugetar al republicii s-ar putea ridica pana la 5 miliarde de lei, gaura bugetara ce nu va putea fi acoperita fara un acord cu FMI.

‘Primele evaluari spun ca situatia bugetului e foarte dificila.(…) Trebuie sa pregatim urgent o scrisoare catre FMI. Majoritatea preconditiilor au fost indeplinite. Trebuie sa pregatim terenul ca sa invitam misiunea FMI pentru a semna un nou memorandum’, a declarat Octavian Armasu.

In cadrul aceleiasi sedinte, premierul Pavel Filip i-a cerut Ministerului de Interne sa declanseze o ancheta interna pentru a stabili circumstantele in care protestele de miercuri, 20 ianuarie, au degenerat in violente, oameni fiind bruscati si loviti.

CITESTE SI: PROTESTE CHISINAU: Manifestantii cer ALEGERI ANTICIPATE. Socialistii lui DODON au contestat noul guvern. UPDATE

Protestele declansate miercuri dupa investirea guvernului Filip au continuat si in ziua de joi, cand liderii protestatarilor — reprezentanti ai Platformei Civice ‘Dreptate si Adevar’, ai Partidului Socialist (PSRM) si ai Partidului Nostru al lui Renato Usatii — au avut o intalnire cu presedintele parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, iar liderul socialistilor, Igor Dodon, a depus la Curtea Constitutionala o sesizare in care care se cere anularea votului de miercuri seara din parlament si organizarea de alegeri anticipate. In jurul orei 20:00 manifestantii s-au retras din centrul Chisinaului, nu inainte de a anunta ca vor reveni si vineri.

 Sursa foto: ziare