Guvernul francez a demisionat. Francois Hollande i-a cerut premierului sa prezinte marti un nou Executiv

Schimbari la Paris. Premierul francez Manuel Valls a prezentat demisia Guvernului pe careil conduce presedintelui François Hollande, Valls fiind insarcinat sa formeze un nou guvern care sa fie “in concordanta cu orientarile pe care el insusi le-a stabilit pentru Franta”.

Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls sa formeze un nou Guvern, care va fi prezentat marti.

“Seful statului i-a cerut sa formeze o echipa in conformitate cu orientarile pe care le-a definit el-insusi pentru tara noastra”, a anuntat Presedintia franceza intr-un comunicat. O criza cu privire la politica economica a zguduit Guvernul francez.

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrii economiei, Arnaud Montebourg, si al educatiei, Benoit Hamon, au criticat public politica executivului francez. Cei doi ministri au pledat pentru o reorientare a politicii economice.

Citeste si: FRANTA ingheata AJUTOARELE sociale si SALARIILE functionarilor publici

Intr-un interviu aparut in Le Monde, Arnaud Montebourg a spus ca este nevoie “sa se ridice tonul” la Germania “prinsa in capcana politicii de austeritate”, apreciind ca Franta, unde cresterea intarzie sa prinda avant, nu mai poate astepta ca “lucrurile sa vina de la sine”.

“Trebuie sa ridicam tonul. Germania este prinsa in capcana de politica de austeritate pe care ea a impus-o intregii Europe”, a declarat ministrul socialist. “Cand spun Germania, vreau sa vorbesc despre dreapta germana care o sprijina pe Angela Merkel. Franta nu vrea sa se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane”, a spus ministrul.

Citeste si: Guvernul francez a demisionat. Vezi cine va fi noul premier al Frantei

Celalalt ministru, Benoit Hamon, i-a cerut presedintelui Francois Hollande tot printr-un interviu sa modifice politica economica in sensul reactivarii cererii, prin sporirea puterii de achizitie a populatiei, in detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, si sa blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeana in domeniul economic. Merkel nu poate continua sa fie cea care da tonul politicilor europene, a spus Hamon, intr-un interviu publicat duminica in Le Parisien, adaugand ca: “Germania isi vede de propriile interese, nu de cele ale Europei”.

Premierul a spus ca cei doi au depasit limita. Unul dintre cei doi ministri in cauza, Arnaud Montebourg, precizase luni ca nu are de gand sa isi dea demisia.