Guvernul Orban își angajează răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

Guvernul Orban s-a decis, joi, în legătură cu strategia pe care o va urma în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi. După ce miercuri la Guvern a fost în lucru o ordonanță de urgență pentru modificarea legislației electorale, premierul Ludovic Orban a decis să își angajeze răspunderea.

Update: Declarațiile premierului Ludovic Orban la începutul ședinței de guvern:

”PNL susține alegerea primarilor cu jumătate plus unu dintre cetățenii care își exprimă votul. În urmă cu doi ani am inițiat un proiect de lege de conferire a unei legitimități a acestor primari prin impunerea obligației ca primarul să fie ales cu 50%+1. Acest proiect a fost parcat neregulamentar de BPuri la o defunctă comisie pentru a împiedica adoptarea proiectului de către plenul Camerei Deputaților.

Ca atare, stimați colegi, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în fața Parlamentului pe alegerea primarilor în două tururi. Noi ne-am angajat că vom face ceea ce își doresc oamenii. Sigur că mulți primari își doresc alegerea într-un singur tur.

Pentru a îmbunătăți performanța administrațiilor locale este vital ca primarii să fie aleși în două tururi. E vreme să facem ce vor oamenii. Sigur că acest lucru va deranja pe cei care sunt la butoanele Parlamentului dar trebuie să ne asumăm acest risc pentru că Guvernul are obligația de a interveni”.

Știre inițială

Motivul pentru care Ludovic Orban a ales acestă variantă ține de necesitatea de a forța PSD să depună moțiunea de cenzură care ar putea duce către anticipate, odată cu demiterea guvernului. Social democrații vor depune moțiune doar dacă guvernul își asumă răspunderea, în cazul unei ordonanțe de urgență nefiind luată în calcul depunerea unei moțiuni, susțin surse din PSD.

De asemenea, în discuțiile lungi de la Palatul Victoria au fost analizate toate variantele, inclusiv cea în care, chiar dacă guvernul ar fi adoptat o Ordonanță de Urgență, PSD ar fi putut modifica actul normativ în Parlament.

Strategia lui Orban include angajarea răspunderii, forțarea unei moțiuni care va duce la demiterea guvernului, urmată de două variante prin care se va ajunge la alegerea primarilor în două tururi: OUG înaintea votului din Parlament pe moțiunea de cenzură sau asigurarea unei majorități parlamentare care să asigure adoptarea unuia dintre cele 4 proiecte aflate în Parlament.

Problema cea mai mare pentru Ludovic Orban rămâne o contestație la CCR, pe care social democrații au anunțat deja că o vor face. La Curte, judecătorii numiți de PSD și judecătorul numit de UDMR pot forma o majoritate care ar putea respinge proiectul prin care primarii vor fi aleși în două tururi de scrutin.

Surse guvernamentale precizează că Guvernul are în vedere și un alt proiect legislativ prin care va fi dublat numărul parlamentarilor din Diaspora.

Sursa foto: gov.ro