Guvernul pregateste un act normativ care prevede desfiintarea tuturor posturilor neocupate

Guvernul pregateste un act normativ care prevede desfiintarea tuturor posturilor nefinantate sau neocupate, astfel incat sa se poata reveni in negocierea din iulie cu FMI si CE la regula de angajare unu la unu, a declarat joi premierul Victor Ponta, citat de Agerpres.

“Avem pe circuit un act normativ care prevede desfiintarea tuturor posturilor nefinantate sau neocupate in acest moment. In acest fel, evident, efectul principal va fi desfiintarea unor functii de conducere. Acum sunt directori si sefi pe diverse departamente care mai au doi-trei oameni in realitate in subordine. In rest, sunt posturi libere si vacante si neocupate. Or, din acel moment, reducand in mod semnificativ schema incarcata artificial, pentru ca oamenii nu sunt la serviciu, poti sa revii in negocierea pe care o s-o avem in luna iulie cu FMI si CE, poti sa revii la regula, pana la urma rationala, de angajare unu la unu. Adica pleaca o persoana, angajezi o persoana”, a precizat Ponta.

Premierul a atras atentia ca regula de angajare a unei persoane pentru sapte posturi libere a dus, in special in domeniul sanatatii, la situatii aberante.

“Nu pot sa-ti plece sapte femei de serviciu de pe sapte etaje ale spitalului, ca sa angajezi una. Insa ideea este nu doar sa incarcam aparatul si personalul bugetar, ci sa desfiintam acele locuri care creeaza doar functii de conducere”, a explicat primul-ministru.

Cu privire la reducerile anuntate ieri in aparatul central, care vor fi puse in practica din toamna, premierul a explicat ca aceasta masura nu va presupune fonduri suplimentare, ci dimpotriva, economii.

“Consumam prea multi bani cu aparatul administratiei publice centrale si nu avem suficienta eficienta. Eu vreau sa ne coste mai putin si sa fie mai eficient, insa vorbim aici de o reforma radicala, pe care cred ca foarte multi au amanat-o din lipsa de sprijin politic. Or, acum avem stabilitate politica, avem o majoritate foarte clara, cred ca e momentul sa facem reforme importante”, a sustinut Victor Ponta.