Guvernul Romaniei intentioneaza sa solicite sprijinul Bancii Europene de Investitii

Guvernul Romaniei intentioneaza sa solicite sprijinul Bancii Europene de Investitii (BEI) in perioada urmatoare pentru dezvoltarea unor proiecte in parteneriat public-privat.

Guvernul va demarez, totodata, discutii pe zona proiectelor de eficienta energetica in sectorul public, care s-ar putea incadra pentru co-finantare prin Planul Juncker, informeaza un comunicat al Executivului.

“Dorim sa demaram, pe durata mandatului nostru, o serie de proiecte care sa poata da primele rezultate intr-un orizont apropiat de timp. Spre exemplu, avem in plan un proiect pilot pentru un spital, in regim de parteneriat public-privat”, a declarat premierul DACIAN CIOLOS, care s-a intalnit miercuri cu presedintele BEI, Werner Hoyer, in contextul sprijinului constant pe care banca l-a acordat Romaniei in ultimii 25 de ani, cu rezultate de impact pentru economia nationala.

CITESTE SI: KLAUS IOHANNIS, intalnire cu delegatia BEI. Presedintele a solicitat asistenta tehnica pentru Romania

In cadrul intalnirii au fost abordate cateva teme esentiale pentru Romania, din perspectiva colaborarii cu BEI.

Astfel, premierul DACIAN CIOLOS a subliniat importanta noului Memorandum de intelegere intre Guvern si BEI, semnat la finalul anului trecut, prin care Romania va primi asistenta tehnica pentru o serie de programe cu fonduri europene, precum si pentru domeniul sensibil al achizitiilor publice.

In acelasi timp, se afla in stadiu avansat de pregatire doua imprumuturi pentru cofinantarea fondurilor europene, in valoare totala de 1,3 miliarde euro.

Nu in ultimul rand, a fost discutata preluarea functiei de vicepresedinte al BEI de catre Cristian Popa, candidatura acestuia fiind sustinuta oficial de catre Guvernul Romaniei, la propunerea Ministerului Finantelor Publice. Partea romana a transmis ca apreciaza sprijinul presedintelui BEI, Werner Hoyer, pentru aceasta candidatura, Cristian Popa fiind unul dintre cei mai reputati economisti la nivel national si binecunoscut la nivel international, fost viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.

La discutie au participat si vicepremierul Costin Borc, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, si seful biroului BEI la Bucuresti, Flavio Schiavo Campo.

Banca Europeana de Investitii a acordat imprumuturi de peste 10 miliarde de euro Romaniei in ultimii 25 de ani pentru a sprijini proiecte importante in domenii precum transport, energie si industrie, competitivitate, mediu, precum si pentru deschiderea de linii de finantare pentru institutiile financiare.

Presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Werner Hoyer, s-a aflat, marti, in vizita in Romania, pentru a discuta angajamentul bancii fata de tara noastra si a explora oportunitatile privind acordarea unui sprijin extins pentru investitiile pe termen lung, in vederea accelerarii dezvoltarii economiei si imbunatatirii calitatii vietii cetatenilor romani.

In 2015, BEI a acordat Romaniei imprumuturi de 228 milioane de euro, astfel incat totalul creditelor din ultimii cinci ani (2011 — 2015) se ridica la 2,6 miliarde de euro. In ultimii ani, BEI a sprijinit investitii in toate sectoarele importante ale economiei — inclusiv in transporturi, comunicatii, energie si mediu — si cresterea accesului la finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii prin intermediul institutiilor financiare partenere locale.

Banca Europeana de Investitii, cu sediul in Luxemburg, a fost constituita prin Tratatul de la Roma din 1958. Actionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activitatilor de creditare ale BEI este pus pe finantarea de proiecte ce promoveaza o dezvoltare regionala echilibrata si coeziunea economica si sociala intr-o Uniune Europeana extinsa.

Institutia financiara internationala a acordat, anul trecut, credite in valoare de 77,5 miliarde de euro per capita, principalul beneficiar al investitiilor BEI fiind Slovenia, cu 2.125 de euro, in timp ce Romania si Bulgaria se situeaza pe ultimele locuri, cu 20 de euro per capita, respectiv 19 euro per capita, mult sub media din Uniunea Europeana, de 408 euro per capita.

 Sursa foto: independent