Guvernul solicita CEDO amanarea luarii unei decizii pilot privind PUSCARIILE din Romania

Guvernul a aprobat un memorandum prin care solicita CEDO amanarea luarii unei decizii pilot privind Romania, informeaza B1 TV.

Potrivit Ministrului Justitiei, Raluca Pruna, s-a cerut un termen de opt saptamani, in care autoritatile romane vor trimite un calendar cu masuri exacte pentru imbunatatirea situatiei la nivelul penitenciarelor din Romania.

”Decizia pilot urmeaza a fi luata de CEDO, ea se ia in situatia in care Curtea deja a pronuntat multe hotarari. In materie de conditii din penitenciar, Curtea deja a pronuntat o decizie pilot impotriva Italiei. Acum impotriva Romaniei, pentru ca noi am avut anul trecut 75 de hotarari CEDO care au privit conditii din penitenciar”, a declarat Raluca Pruna.

CITESTE SI: RALUCA PRUNA: CEDO ar putea obliga ROMANIA sa plateasca 80 de MILIOANE de EURO

Romania ar trebui sa plateasca 80 de milioane de euro daca CEDO nu accepta memorandumul inaintat de Guvern si planul de masuri propus de Ministerul Justitiei pentru imbunatatirea conditiilor din spatele gratiilor.

Problema nu este una strict financiara.

”Ce a facut Guvernul Romaniei in ianuarie a fost sa transmita CEDO rugamintea de a amana o asemenea pronuntare. Curtea a condamnat Italia la plata a 8 euro pe zi de detentie, pentru fiecare detinut. Ceea ce face ca Italia sa plateasca anual 78 de milioane de euro”, a mai sustinut aceasta. 

”Problema este numarul de oameni ale caror drepturi sunt incalcate. Nu discutam despre bani, ci despre oameni. Chiar daca au comis infractiuni, privarea de libertate este una, umilirea este altceva. Ce se intampla in penitenciar este o forma de umilire”, a afirmat Radu Chirita, avocat.

Solutiile pentru ca statul sa nu piarda atatia bani ar fi investitiile in sistemul penitenciar din Romania.

CITESTE SI: ROMANIA CONDAMNATA la CEDO pentru DOSARUL REVOLUTIEI

”La sumele pe care urmeaza sa le platim, este mai ieftin sa renovam penitenciarele și sa mai construim una-doua, care ar fi necesare. In plus, ar trebui sa luam in calcul masuri alternative preventive, chiar gratiere pentru unele fapte”, a mai spus avocatul.

Aprope 30.000 de persoane erau private de libertate in Romania, la jumatatea anului trecut, cele mai multe dintre acestea-in penitenciare.

La nivel national, sistemul penitenciar numara 44 de unitati, dintre care 33 penitenciare, șase penitenciare-spital, trei centre de detentie și doua centre educative. Pe langa acestea, mai sunt doua centre de pregatire, odihna si recuperate si patru de formare profesionala. Cei mai multi dintre detinuti se afla in centre cu regim semideschis. 

Sursa foto: gandul