Starea de alertă, prelungită începând cu 17 iunie!

Guvernul va aproba, marți, prelungirea stării de alertă, au dezvăluit pentru Agerpres, surse guvernamentale. Înaintea anunțului referitor la această decizie va avea loc o ședință a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Update: Starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile începând cu 17 iunie, a anunțat premierul Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern de marți, în care urmează să fie aprobată Hotărârea privind prelungirea stării de alertă. O noutate este că va fi permisă oficierea slujbelor în interiorul bisericilor, cu respectarea unor condiții de distanțare.

“Față de situația existentă până în momentul de față, am luat decizia de a face un nou pas în relaxare (…) În plus față de decizia de vineri, am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor”, a spus Orban. Premierul a precizat că bisericile nu au fost închise nici până acum, însă au fost permise doar evenimente cu număr redus. De asemenea, vor fi reluate activitățile de jocuri de noroc.

Știre inițială

“Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, declara premierul Orban într-un interviu acordat, duminică, postului B1 Tv.

Liderul social democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat luni că PSD vrea să amendeze propunerile guvernului, iar modificările vizează ridicarea restricțiilor pentru slujbele religioase în biserici. Surse din interiorul PSD declarau pentru hotnews.ro că s-a decis ca starea de alertă să fie prelungită pe 15 zile, iar varianta venită de la Guvern să fie amendată în Parlament. Potrivit surselor citate, PSD dorește să modifice hotărârea de Guvern astfel:

doar 15 zile, nu 30 de zile cum ar vrea Guvernul

accesul bolnavilor cronici în spitale

menținerea obligativității măștilor

menținerea distanțării sociale

deschiderea restaurantelor

deschiderea bisericilor

autoritățile să nu mai facă achiziții publice.

Sursa foto: gov.ro