Guvernul va face luni RECURS la decizia de suspendare a NORMELOR de aplicare a “LEGII LUI IONUT”

Guvernul va face luni RECURS la decizia de suspendare a NORMELOR de aplicare a legii privind gestionarea cainilor fara stapan cunoscuta si ca “LEGEA LUI IONUT”, potrivit unor reprezentanti ai Executivului citati de hotnews.ro.

Decizia de suspendare a NORMELOR de aplicare poate fi atacata cu RECURS pana marti, legea prevazand un termen de cinci zile de la publicarea motivarii instantei, respectiv pe 11 iulie.

Instanta a decis suspendarea NORMELOR de aplicare la solicitarea fundatiei Vier Pfoten, unul dintre motive fiind acela ca legea cainilor fara stapan prevede concesionarea serviciilor de gestionare a maidanezilor doar ONG-urilor si fundatiilor, iar NORMELE permit concesionarea, incredintarea sau delegarea acestor servicii firmelor.

Citeste si: VICTOR PONTA, acuzat de NEGLIJENTA IN SERVICIU daca Guvernul nu face RECURS pentru normele “LEGII LUI IONUT”

Potrivit lui Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) din subordinea Primariei Capitalei, a declarat ca ONG-urile nu au servicii de capturare a maidanezilor, nu sunt de acord cu eutanasirea si nu au capacitatea necesara sa presteze aceste servicii. Mai mult, in cazul ASPA serviciul de gestionare a cainilor fara stapan nu a fost concesionat, iar institutia doar a incheiat contracte cu diverse firme pentru diferite segmente de activitate: prinderea si transportul cainilor, servicii pentru ingrijirea animalelor si servicii medicale.

“Asta au vrut de la inceput, ca numai ONG-urile sa se ocupe de aceasta treaba. Concesiunea activitatii de ecarisaj, cum se spune in motivarea instantei, este una, incheierea de contracte de prestari servicii pentru diverse segmente de activitate este alta. In Bucuresti aceasta activitate nu este concesionata, deci pe noi nu ne afecteaza. ASPA are doar contracte incheiate pentru activitati specifice: medicina veterinara, capturare si transport caini, ingrijire animale. Apoi, nu are cum o lege sau o norma sa ingradeasca accesul unei firme la o licitatie, deci nu poti spune ca la o licitatie participa doar ONG-uri. In plus, aceste organizatii se ocupa de activitati fara scop patrimonial, care nu implica schimb de bani, deci nu pot presta aceste activitati. Vier Pfoten nu vrea sa presteze ea aceste servicii ci vrea doar sa ne blocheze activitatea ca sa poata spune apoi ca eutanasierea nu functioneaza. Sper ca recursul se va judeca in procedura de urgenta”, a spus Bancescu, citat de hotnews.ro.

Bancescu spune ca suspendarea normelor de aplicare a legii nu afecteaza deocamdata programul de gestionare a maidanezilor fiind permisa capturarea, adapostirea si eutanasierea maidanezilor in baza legii cainilor fara stapan.

Citeste si: MOTIVARE CAB: Legea cainilor fara stapan, in contradictie cu normele privind contractele de gestionare

“Suspendarea normelor creaza insa alte probleme. Nu se mai pot face adoptii la distanta, aceasta prevedere fiind trecuta doar in norme nu si in lege. In plus, noi aveam in plan ca in toamna sa incheiem un protocol cu localitatile limitrofe Bucurestiului – comunele din interiorul centurii orasului – sa aplicam programul nostru si acolo fiindca asa cum stiti, cainii din aceste comune ajung in Bucuresti si daca nu rezolvam problema, muncim degeaba. Normele ne permit sa incheiem acest protocol, insa in lege nu este trecut”, a mai spus Bancescu.

Acesta este de parere ca, daca municipalitatea ar opri in acest moment programul de gestionare a maidanezilor, care include si eutanasierea, in aproximativ un an se va ajunge la situatia din 2012.

“Pana in prezent am capturat circa 26.000 de maidanezi din cei 65.000 aflati pe strazile Bucurestiului. Asta inseamna cam 40%. Daca ne oprim acum, dupa doua monte (aproximativ un an – n.r.) vom avea din nou acelasi numar de caini pe strada. Ca sa nu mai ajungem la aceasta situatie, trebuie sa strangem cam 90 la suta dintre cainii de pe strazi, apoi sa ne ocupam de mentenanta, sa mai strangem doar cainii care sunt abandonati pe strazi de cetateni. Cat timp Bucurestiul se poate repopula in termen foarte scurt cu caini, avem cod rosu. Din octombrie pana in martie 2015 avem cod galben, iar dupa martie ne vom ocupa doar de mentenanta”, a mai spus Razvan Bancescu.

Sursa foto: legestart.ro