GUVERNUL va face o SESIZARE la CCR privind LEGALITATEA HG-urilor

Ministrul Justitiei a anuntat, joi dimineata,  ca Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala privind problema legalitatii HG-urilor. Sesizarea a pornit de la Guvern, nu de la minister, a precizat Tudorel Toader, care a adaugat ca documentul va fi redactat astazi, informeaza televiziunile de stiri.

„Am citit si eu prin presa scrisa o afirmatie absolut incorecta, care nu-mi apartine in sensul ca s-ar fi solicitat considerarea hotarârilor de guvern ca si ordonante de urgenta, ca si legile. E imposibil o astfel de afirmatie, pentru ca au regim juridic diferit. Au efecte diferite. Nu stiu cine a facut afirmatia, dar va sigur ca afirmatia este absolut incorecta. Prin decizia predecenta (c.n. OUG13), CCR a statuat faptul ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi, nu pot ancheta imprejurarile, circumstantele adoptarii unei OUG sau a unei legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea respectivelor acte normative, ceea ce este corect. Circumstantele, imprejurarile, oportunitatea acestora revine decidentului. Decident care trebuie sa respecte limitele legale, limitele consitutionale. Stiti ca in adoptarea actelor normative sunt trei paliere. Este palierul superior – OUG si legile, Guvern, respectiv Parlament. Este palierul al doilea cu privire la HG – actele adoptate de Guvern. Palierul al treilea – ordinele de ministri. Intrebarea este urmatoarea, daca la nivel de OUG sau de lege, procurorul nu poate ancheta oportunitatea imprejurarile, circumstantele acelor acte normative, la palierele doi si trei, procurorul poate sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile, circumstantele? Asta este intrebarea la care CCR va fi sesizata si chemata sa raspunda”, a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader a precizat ca Ministerul va trimite o sesizare catre Curtea Constitutionala pe acest subiect, iar decizia CCR „o vom respecta”: „Ministerul Justitiei este cel mai abilitat sa faca o asemenea sesizare, lucru care se va intâmpla in urmatoarele zile”. Textul sesizarii va fi finalizat pâna luni.

„Ne adresam Curtii Constitutionale si nu Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Curtea Constitutionala verifica daca exista un conflict de natura institutionala, nu ICCJ”, a precizat ministrul.

Sursa foto: realitatea