Guvernul vrea o linie de finantare de 700-800 milioane de euro pe an de la Banca Mondiala

Guvernul analizeaza oportunitatea unei linii de finantare de 700-800 de milioane de euro pe an de la Banca Mondiala (BM), care ar urma sa fie folosita pentru finantarea deficitului bugetar in anii urmatori, a anuntat marti Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget.

Potrivit lui Voinea, Ministerul Finantelor Publice vrea sa imbunatateasca managementul datoriei publice printr-o serie de politici pentru aplicarea carora ar urma sa fie modificata legislatia. Printre politicile vizate se numara sustinerea titlurilor de stat de tip benchmark lichide, refinantarea certificatelor de trezorerie si a titlurilor de stat in euro si folosirea derivativelor financiare si operatiuni pe piata secundara a titlurilor de stat.

Citeste si: FITCH confirma ratingul Romaniei la “BBB minus”, cu perspectiva stabila

Ministrul a mai aratat ca necesarul de finantare al tarii noastre a scazut in acest an cu 10 miliarde de lei fata de 2013 si se va reduce cu alte 14 miliarde de lei in 2015 fata de 2014. Reducerea este determinata de scaderea deficitului bugetar, precum si de costurile mai scazute cu datoria guvernamentala. Totodata, riscul de refinantare a scazut prin cresterea maturitatii medii a datoriei publice cu jumatate de an in ultimul an, de la 3,9 ani la 4,4 ani, ajungand la 5,5 ani pentru datoria externa.

Datoria scadenta in urmatoarele 12 luni s-a redus ca pondere in totalul datoriei de la 24 la suta la 19 la suta, iar autoritatile tintesc un nivel de 10 la suta in urmatorii ani. Gradul de lichiditate a titlurilor de stat a crescut de la 26 la suta la 59 la suta in ultimul an, aratand increderea in economia romaneasca.

De asemenea, Voinea a mai aratat ca accesul Romaniei pe pietele internationale de capital este facil, iar anul trecut tara noastra s-a imprumutat la randamente minime istorice atat in lei, cat si in valuta.

In 2013, Romania a tras 700 de milioane de euro din imprumutul de la BM, pentru finantarea deficitului bugetar.

Sursa foto: adevarul.ro